> > Tripje door Noord Limburg

Tripje door Noord Limburg

Afgelopen week heb ik een dagje vrij genomen voor een rondje Limburg. De doelen waren een aantal zeldzame soorten die voornamelijk in zuid Nederland voorkomen. Het hoofddoel was de gaffellibel, maar juist die heb ik helaas niet kunnen vinden. Wat gelukkig wel is gelukt is het fotograferen van een bijzonder zeldzame vlindersoort waar het erg slecht mee gaat. Het spiegeldikkopje. Deze soort komt in Nederland helaas alleen nog in de Peel voor en ook daar gaat het erg slecht met ze. Reden genoeg om een keer te proberen deze mooi getekende vlindertjes vast te leggen nu het nog kan. Het koste even een uur zoekwerk, maar uiteindelijk heb ik er gelukkig nog een gevonden en kon ik de onderstaande foto maken.

Spiegeldikkopje in de Peel, Limburg.

Na het succes bij het spiegeldikkopje was het snel verder gaan, een eind verderop ben ik op zoek gegaan naar de zuidelijke overlibel op een landgoed bij Sint-Odiliëenberg. Deze prachtige, volledig blauw berijpte libel had ik graag in Frankrijk al gevonden, maar aangezien dat niet gelukt was is het leuk dat ze ook voorkomen in het zuiden van Nederland. Erg snel en gemakkelijk liet deze soort zich niet fotograferen en als je ze kon fotograferen zaten ze vaak te zonnen op een zandig plekje op de grond. Niet de meest fotogenieke zitplaats misschien, maar aangezien het toch wel typisch is heb ik ze zowel op het zand, als later ook op een uitkijkpost weten te fotograferen. De mooiste opname was nog wel een met tegenlicht, waarbij de glinsteringen in het water het erg goed doen. Deze foto heb ik dan ook aan mijn insecten galerij toegevoegd.

Zuidelijke oeverlibel man.

Slechts tien minuten verder rijden kwam ik aan bij de Roer, de enige locatie in Nederland met een kleine populatie aan gaffellibellen. Deze prachtige groen-gele rombout liet zich helaas in anderhalf uur zoeken niet goed zien, laat staan fotograferen. Vermoedelijk heb ik er twee keer een zien vliegen vanuit mijn ooghoek, maar met zekerheid kon ik dat niet zeggen, dus ben ik uiteindelijk maar doorgegaan naar een mooi plekje voor de bosbeekjuffer. Helaas kon je zelf niet goed bij het stroompje komen waar ze zaten en was ik dus afhankelijk van de beesten die zich wat meer in de bomen rondom de beek ophielden. Het lukte in ieder geval om deze soort in de bladeren te fotograferen, toch ook wel weer typisch voor deze soort.

Bosbeekjuffer.