> > Bessenetende vogels

Bessenetende vogels

Als je zelf nu geen tuin hebt is het natuurlijk lastig om een voedertafel op te zetten. Geen nood, ook dan zijn er vaak in de buurt plaatsen te vinden die vogels aantrekken vanwege een gedekte tafel: bessenstruiken trekken grote aantallen vogels aan, waarvan de exotische pestvogel waarschijnlijk de allermooiste is.

Ook hier is het een kwestie van geduld: in eerste instantie moet je natuurlijk een struik opzoeken die bessen draagt, of wat iets succes verzekerder is: probeer via een site als waarneming.nl een plek te ontdekken waar vogels regelmatig terugkomen om bessen te eten. Soorten die je kunt proberen op te sporen zijn lijsterachtigen (merel, koperwiek en kramsvogel) en natuurlijk de mooie en bijzondere pestvogel.

Zo heb ik via waarneming.nl een mooie Gelderse roos gevonden waar pestvogels op de bessen foerageerden. Wanneer je dan een middag lang bij zo'n struik staat merk je dat de struik niet alleen pestvogels voedt, maar ook kramsvogels en merels. Op die manier kun je dus in een middag prachtige foto's maken van verschillende vogelsoorten. Goede opties voor struiken zijn Gelderse roos, maar ook sierappelbomen zijn erg geliefd bij pestvogels en bijvoorbeeld langs de kust zijn vooral duindoornstruiken erg goed voor kramsvogels en koperwieken.

Aanpak

  • Wanneer je een goede bessenstruik gevonden hebt is het in eerste instantie belangrijk een goed standpunt in te nemen, vooral in de bouw kan de achtergrond wel eens storend worden, dus probeer ik altijd een strategische plek in te nemen die een mooie achtergrond geeft.
  • Naast je locatie qua achtergrond is een gepaste afstand tot de desbetreffende struik ook belangrijk, zolang je maar een klein afstandje houd heb je geen schuilhutje nodig, zolang je maar rustig bent. Als je op een vaste plek staat en geen onverwachtse bewegingen maakt zijn vogels vaak bereid om je aanwezigheid te accepteren. Punt is dus wel niet opeens druk te worden en snel te bewegen als de vogels net aankomen. Beweeg langzaam en geef de vogels initieel een de tijd te concluderen dat je geen gevaar bent.

  • Mijn advies zou ook zijn om, wanneer je toch de tijd hebt en je toch op een vaste locatie staat je hier een statief gebruikt. Zeker met grotere en zwaardere telelenzen is het dan een stuk makkelijker vol te houden.

Met wat geluk, geduld en doorzettingsvermogen kun je dan in een middag de onderstaande foto's maken.

Pestvogel in gelderse roos
Pestvogel in gelderse roos
Kramsvogel in gelderse roos