> > Zwarte vlindergies kiek’n

Zwarte vlindergies kiek’n

Soms heb je van die opmerkingen die blijven hangen. Stel, je staat met een lekker zonnetje bij 20 graden in je zwembroek in een mooie beek tussen de plompebladeren. Camera op statief voor je neus met weidebeekjes die in tientallen om je heen dwarrelen. Er is maar 1 nadeel aan dit mooie plekje: er zijn meer mensen die hier recreëren, er loopt een fietspad langs de beek.

En dat levert nog wel eens vreemde blikken op, maar tegelijk ook wel weer komische momenten. En niet te vergeten een leuke titel voor een blogje. Na een aantal vreemde blikken bleef vooral deze dialoog tussen een voorbij fietsend stel hangen. Ik geloof dat ze uit de buurt kwamen.

"Heuh, wa's die noe weer an 't doen daaan?"

"Ik sol t nie weeet'n, denk dat ie die zwarte vlindergies an 't kiek'n is"

Ik heb er even over na gedacht of ik het nou grappig moest vinden of een beetje triest. Een weidebeekjuffer... Zwart? Mwoah, kijk nog eens extra goed zou ik ze na willen willen roepen. Een vlinder? Zullen we er een juffer van maken? Aan de andere kant, een libel die door zijn donkere vleugels en dwarrelende vlucht voor vlinder kan doorgaan is misschien ook wel weer een onbedoeld compliment.

Weidebeekjuffer (Caloptery splendens) close-up van de vleugel
Toegegeven, er zit zwart in de vleugel...

Maar ik moet niet zo zeuren. Want ook al zijn weidebeekjuffers niet zwart, je kan ze altijd zwart maken toch? (letterlijk uiteraard, want wie wil deze schoonheden nou negatief neerzetten!) En laat ik nou toevallig net een paar contrastrijke shots hebben geschoten die ik tijdens het fotograferen al als zwart-wit in mijn hoofd had. Dus bij deze presenteer ik met trots: kiekjes van zwarte vlindergies!

Weidebeekjuffer (Caloptery splendens) met schitteringen
Weidebeekjuffer in zwart-wit

Dit soort foto's kun je nemen door stromend en bubbelend water te fotograferen met keihard tegenlicht. Lekker dwars door de vegetatie heen schieten voor interessante structuren. Het leuke van weidebeekjes is dat ze nogal territoriaal zijn, dus dat de mannetjes nog al eens elkaar in de haren zitten om het beste stukje oever. Met veel geluk kun je daardoor meerdere beekjuffers in 1 beeld vangen. Voor degene die het onderstaande beeld goed bekijkt zijn er 3 stuks te vinden!

Territoriale mannetjes weidebeekjuffer (Caloptery splendens)
Territoriale mannetjes weidebeekjuffer

Je moet er een paar uur je ogen en hersenen voor pijnigen (continu geschitter op het water word eigenlijk best heel vervelend na een poosje), maar ik ben toch wel weer heel tevreden met deze beelden.