> > Heerlijke pasteltinten dankzij een diffuser

Heerlijke pasteltinten dankzij een diffuser

Het is de hoogste tijd om weer eens een keer een fototip expliciet in de vorm van een fototip te schrijven, in plaats van ze te vermengen in mijn uitgebreide blogartikeltjes. Bij deze een goede tip voor als je weer eens met iets anders dan tegenlicht wilt spelen. De ingrediënten? Een stevig licht in de rug, waarbij je je onderwerp in de schaduw zet met behulp van een diffuser. En dan stevig overbelichten, soms wel tot 2 stops.

Het is een veel beproefde methode de laatste tijd en in feite is het simpel: door je onderwerp in de schaduw te zetten wordt die van nature donker. Door flink te overbelichten word je onderwerp weer neutraal belicht, maar de achtergrond, die nog wel het licht vangt wordt heel licht. Afhankelijk van de kleur inde achtergrond krijg je verschillende pasteltinten van heel licht, goud-geel tot groen. Het gefilterde onderwerp in de schaduw mist logischerwijs schaduwwerking en wordt daardoor ook heel zacht van belichting en kleur.

Persoonlijk werk ik graag bij zonsopkomst met nog koude insecten, maar er zijn veel meer toepassingen mogelijk: ook bij bloemen of een willekeurig ander onderwerp in de natuur waarbij een halve vierkante meter voldoende is om je onderwerp in de schaduw te zetten kan je het toepassen. Ook bij portretfotografie wordt het toegepast, maar voor een volwassen persoon heb je logischerwijs wel een veel grotere diffuser nodig.

Voor macrofotografie gebruik ik een relatief handzame diffuser die onderdeel is van een multifunctioneel reflectieschermen setje. Google maar eens op 'reflectiescherm 5 in 1' en je krijgt tig websites en variaties met verschillende diameter. Het middelste frame hiervan is vaak een diffuser, die heel subtiel licht doorlaat. Deze gebruik je om je onderwerp in de schaduw te zetten. Bij gebrek aan een scherm kan je ook met je eigen lichaam schaduw creëren natuurlijk, maar dan zijn de contrasten wel wat heftiger.

Het onderstaande beeld van een zwarte heidelibel laat goed zien hoe mooi de roze tinten van de bloeiende heide en de gele tinten van (overbelichte) pollen pijpenstrootje een mooi zacht geheel vormen van subtiele pasteltinten.

Zwarte heidelibel in bloeiende heide
Zwarte heidelibel in de schaduw
  • Canon 70D
  • Sigma 150mm F2.8
  • 1/60e @ F3.5
  • iso 100