> > Burlend edelhert in tegenlicht

Burlend edelhert in tegenlicht

De afgelopen paar dagen heb ik een prachtige tijd gehad in Engeland. Doel van een vierdaagse fototrip naar Engeland was het fotograferen van de hertenbronst daar. Ondanks dat we in Nederland ook herten hebben waren er voor mij toch een aantal goede redenen om een trip te boeken.

In Engeland vind de bronst namelijk plaats van midden tot eind oktober. Een aantal weken later dan op de Veluwe en een periode waarin de nachten goed koud kunnen worden en de herfstkleuren een extra mooi decor vormen. Maar de belangrijkste reden is eigenlijk de locatie: in Engeland zijn er parken waar je een goede kans hebt op herten en waar je ook voor zonsopkomst toegang hebt. Dit bijvoorbeeld in tegenstelling tot de Hoge Veluwe, die pas om 9 uur 's ochtends open gaat. En dat houd dus in dat je herten kunt fotograferen in het eerste licht, dat je kans hebt op zon door de mist, zichtbare ademwolken bij burlende herten en nog meer voordelen. Zo heb je veel meer hoogteverschil dan in Nederland waardoor je een mooie heuvelrug als achtergrond kunt kiezen. Of bij perfecte omstandigheden zelfs een silhouet tegen een mooie lucht kan fotograferen.

De locatie waar ik op zoek ging naar herten is enkele vierkante kilometers groot en voornamelijk begroeid met varens, hier en daar groepen bomen en er zijn wat rotsachtige hoogteverschillen. Alle belangrijke ingrediënten dus voor het maken van goede foto's.

Zoals altijd in wildlife fotografie is succes nooit gegarandeerd, maar met wat geluk en de juiste keuzes heb ik er meerdere prachtplaten heb kunnen maken. De mooiste paar platen zal ik hier via updates toevoegen.

Het is lastig kiezen, maar de onderstaande foto is denk ik mijn favoriet: hij voldoet het meeste aan mijn ideale foto van de hertenbronst. Een krachtig burlend mannetje waarbij de adem zichtbaar word en het hert zelf een mooi lichtrandje om zich heeft. De rijp voegt wat toe en vooral door het stotende burlen lijkt het haast of het hert rooksignalen maakt. De zachte roze tinten van de zon die net een minuut boven de bomen uit is maakt het af.

Burlend edelhert in tegenlicht