> > Verslag workshop macrofotografie

Verslag workshop macrofotografie

Afgelopen zaterdag verzorgde ik een workshop macro fotografie in Nationaal Park de Hoge Veluwe. Ik hoop met een kort verslagje een indruk te geven van hoe zo'n workshop er uit ziet. We hebben ons ongeveer een half uur voor openingstijd van het nationale park verzameld op de parkeerplaats. In deze tijd hebben we een kort introductierondje gedaan om elkaar een beetje te leren kennen en heb ik daarna geprobeerd op voorhand tips en aanwijzingen te geven die meegenomen konden worden het veld in. Kort heb ik zowel de techniek (sluitertijd en diafragma keuze, brandpuntsafstanden etc) als de creatieve kant (compositie, licht etc) behandeld.

We waren precies klaar toen het park open ging en we rijden met twee auto's het park in. Toen we aankwamen op de praktijklocatie hadden we nog tijd om te zoeken naar vlinders op hun slaapplek. Al gauw had ik een eerste bruine en kleine vuurvlinder gevonden en konden de deelnemers het statief opstellen. Uiteraard zijn de deelnemers zelf ook op zoek gegaan en werd er onder andere nog een heideblauwtje gevonden. Helaas was het weer vrij bewolkt, waardoor de vlinders nog niet echt actief nectar aan het drinken waren op de bloemen. Af en toe kwam de zon er gelukkig door en lieten vooral de grote parelmoervlinders zich zien op het talrijk aanwezige Sint-Jacobskruid en de akkerdistels. Tijdens het praktijkgedeelte kijk ik actief mee met de deelnemers en geef tips over de compositie, over het benaderen van vlinders en over de gekozen instellingen. Dit werd als zeer positief ervaren merkte ik in de feedback van de deelnemers.

Een indruk van het praktijkgedeelte: Indruk van mijn workshop vlinders fotograferen op de Hoge Veluwe.
Indruk van mijn workshop vlinders fotograferen op de Hoge Veluwe.
Indruk van mijn workshop vlinders fotograferen op de Hoge Veluwe.

Helaas begon het na elf uur opeens flink dicht te trekken en in no-time hadden we een plensbui over ons heen. Dus hebben we besloten iets eerder richting het restaurant te gaan om daar onder het genot van een kop koffie de foto's te bespreken. ook deze bespreking word als bijzonder leerzaam gezien: het is leuk te kijken wat andere deelnemers er van hebben gemaakt en het is interessant om te horen hoe een foto nog beter gemaakt kan worden of beter genomen had kunnen worden. Na twee deelnemers besproken te hebben nemen we een lekkere lunch waarna we de overige foto's bespreken. Rond een uur of drie is de workshop ten einde.

Bruine vuurvlinder door Ralph Hamberg Foto van een vuurvlinder tijdens mijn workshop vlinders fotograferen op de Hoge Veluwe.
Bruine vuurvlinder door Damien Fronscoise Foto van een vuurvlinder tijdens mijn workshop vlinders fotograferen op de Hoge Veluwe.
Heideblauwtje door Frans Tijink Foto van een vuurvlinder tijdens mijn workshop vlinders fotograferen op de Hoge Veluwe.