> > Denk na voordat je afdrukt

Denk na voordat je afdrukt

Wat je erg veel ziet bij mensen die nog niet zo lang met fotografie bezig zijn is dat ze onderwerpen rechttoe rechtaan fotograferen. Bij sommige foto's hoor je ze soms denken: "kijk, een groepje krokussen. Die zijn mooi, dat wil ik fotograferen!".

*klik*

En het resultaat is: een groepje krokussen, gefotografeerd vanaf boven (want je bekijkt ze natuurlijkerwijs natuurlijk altijd vanaf boven), precies midden in het beeld, gemaakt met een groothoek lens en grote scherptediepte.

Hieronder staan een aantal keuzes bij het maken van een foto waar je over na kunt denken. Wanneer je eens de tijd neemt om er wat moois van te maken dan kun je van een groepje krokussen iets veel interessanters maken!

De 1e keuze is die voor een lens. Bij mijn foto heb ik gebruik gemaakt van mijn 150mm macro lens. Vergeleken met de groothoeklenzen die veel gebruikt worden is dat een mooie lange brandpuntsafstand.

Vervolgens is keuze 2 de invalshoek. Vaak is het het beste om op 'oog hoogte' van je onderwerp te komen, plat op de buik dus.

Keuze 3 is het gebruik van je diafragma / scherptediepte. Ik heb er voor gekozen om in plaats van f/8.0 of hoger te kiezen mijn lens eens wide-open te zetten op f/2.8.

Keuze 4 is portret of landschap formaat. Probeer hierbij eens te letten op de lijnen van je onderwerp. Een krokus heeft een staande vorm. Deze kun je recht doen door ook je foto deze vorm te geven.

En dan word het spelen, neem er vooral de tijd voor om te zoeken naar dat mooie beeld. Ik heb zeker twintig minuten op mijn buik gelegen en een vijftigtal platen gemaakt. Wanneer je zo weinig scherptediepte kiest is het zoeken naar onscherpe bloemen in de voorgrond die kleur toevoegen aan het beeld. Ik heb er voor gekozen wel een krokus die mooi in het midden stond als onderwerp te kiezen. Vanwege het doorschijnende karakter van de bloemblaadjes heb ik voor tegenlicht gekozen, zodat het licht door de bladeren de teerheid van het bloempje versterkt.

Krokus.