> 2009

Kleine zwanen in vlucht

28 december 2009

Ik ben een laatst eens op zoek geweest naar kleine zwanen. Deze prachtige vogels hoopte ik te fotograferen in de sneeuw. Helaas is dat niet echt gelukt, maar dit stel dat met het eerste licht langs vloog leverden wel een mooi plaatje op.

Goudplevieren

22 december 2009

Tijdens mijn rondje Lauwersmeer kwam ik nog een groepje goudplevieren tegen tussen het berijpte gras. Altijd leuk om hier een plaat van te maken met een scherpe vogel en de rest van de groep onscherp in de achtergrond.

Roodborstje

16 december 2009

Ik heb dit jaar weer eens een rondje Lauwersmeer gedaan en heb daar natuurlijk redelijk wat vogels gezien. Dit roodborstje wilde het beste meewerken en ging prachtig tussen de duindoorn bessen zitten.

Kraaien

12 december 2009

Vandaag opnieuw de introductie van een nieuwe familie in de soortenlijst: de kraaien. Een afwisselende familie omdat ook de gaai en ekster er deel van uitmaken.

Kwikstaarten

6 december 2009

Met al het grijze weer en de korte dagen van de laatste tijd is het de hoogste tijd om eens in het archief te duiken en mijn soortenlijst eens uit te breiden.

IJsduiker

1 december 2009

De ijsduiker is een zeldzame wintergast in Nederland. Ik had het geluk dat er eentje redelijk in de buurt was gesignaleerd. Het liefst had ik een flinke plensbui gehad voor net even wat extra's in de foto, maar je hebt het weer niet altijd voor het kiezen.

Kootwijkerveen in pasteltinten

15 november 2009

De afgelopen weken is het weer niet al te best, maar bij uitzondering valt het wisselvallige weertype bijzonder goed uit. En met een flinke dosis geluk kun je dan toch prachtige foto's maken. Op een windstille ochtend ben ik ruim voor zonsopkomst richting het Kootwijkerveen vertrokken in de hoop dat de omstandigheden ter plekke goed uit zouden vallen.

Herfstbeekje in de Belgische Ardennen

7 november 2009

Als je al in zuid Limburg bent is een uitstapje naar de Belgische Ardennen natuurlijk een kleine stap. En de watervallen en stroompjes die je daar kunt vinden zijn natuurlijk vooral in de herfst een prachtige locatie om te fotograferen. Vandaar dat ik deze foto van dit mooie beekje heb toegevoegd aan mijn herfst galerij.

Zonsopkomst in zuid Limburg

2 november 2009

Tijdens een lang weekeinde in zuid Limburg werd ik getrakteerd op een prachtige zonsopkomst. Met een mooi uitzicht vanaf een heuvel en een groepje bomen krijg je dan al gauw een spectaculaire foto. Het resultaat is dan ook toegevoegd aan mijn landschapsgalerij.

Holland polderlandschap

19 oktober 2009

De typisch Hollandse polderlandschappen kunnen best mooie foto's opleveren. Mits er een mooie lucht boven hangt. In de onderstaande foto ben ik erg tevreden over de pastel tinten en de weidsheid van het landschap.

Sfeer

6 oktober 2009

September is werkelijk waar een prachtige maand om 's ochtends vroeg sfeerbeelden te fotograferen. De zon die prachtig door een mistige ochtend komt na een heldere nacht geeft mij een heerlijk gevoel als ik buiten loop met mijn camera.

Jonge ree

27 september 2009

Deze jonge ree kon ik samen met moeder en broertje een hele tijd observeren en fotograferen vanuit de auto. Ze hadden mijn aanwezigheid geaccepteerd.

Vrouwtje roodborsttapuit in ruig grasland

21 september 2009

Wanneer het macro seizoen afgelopen is kan ik me weer volledig richten op andere onderwerpen. En dat is zeker weer leuk, verfrissend en uitdagend. Vooral mijn streven om dieren sfeervol en met omgeving op de foto te zetten blijft een leuke uitdaging waarin je soms succesjes boekt.

Bruinrode heidelibel

17 september 2009

Een poosje geleden is kwam ik deze uitsluipende bruinrode heidelibel tegen. Altijd een buitenkansje om een libel te fotograferen en vooral de vleugeladers komen prachtig uit bij uitsluipers. Het blijft ook bijzonder om te zien hoe teer en kwetsbaar een pas uitgeslopen libel is.

Vers mannetje bruine vuurvlinder

13 september 2009

Dit jaar heb ik meerdere keren gezocht naar bruine vuurvlinders. Het grootste probleem, vooral bij de mannetjes, is dat ze zo ontzettend snel versleten zijn. Al gauw verliezen ze hun mooie witte franjes aan de vleugelranden en zit het bruin vol beschadigingen.

Heivlinder en kleine heivlinder

3 september 2009

De kleine heivlinder is op dit moment de meest zeldzame vlinder van Nederland en het gaat niet goed met de soort. Misschien niet de meest spectaculaire of kleurrijke soort, maar toch zou het zonde zijn als deze vlinder uit Nederland verdwijnt.

Sleedoornpage

30 augustus 2009

Wat mij betreft staat de sleedoornpage zeker in de top drie van mooiste vlinders van Nederland. Om te fotograferen is het alleen een erg lastige soort: de vlinders leven eigenlijk alleen hoog in de bomen en ze zijn vrij zeldzaam.

Kempense heidelibel

26 augustus 2009

Ik had al een poos plannen om een keer achter de Kempense heidelibel aan te gaan. Deze zeldzame en erg mooie soort komt helaas alleen in het zuiden van ons land voor, dus afgelopen week ging de wekker om vier uur af om met zonsopkomst ter plekke te zijn.

Hooibeestje

20 augustus 2009

Het hooibeestje lijkt van afstand een vrij saai, bruinig vlindertje. Als hij vliegt zie je wel dat de bovenvleugel mooi oranje is, maar erg opvallend zal de soort nooit worden.

Bruin blauwtje

18 augustus 2009

Het bruin blauwtje is een vrij zeldzame soort die in Nederland voornamelijk nog in de duinen te vinden is. Als Zwollenaar is het dan best handig om familie in Alkmaar te hebben, zodat je nog eens in het westen van het land komt en daar deze mooie vlinder op de foto kan zetten.

Icarusblauwtje

14 augustus 2009

Opnieuw heb ik dit jaar een prachtig vrouwtje van het icarusblauwtje voor mijn lens gekregen. Dit keer heb ik er in de vroege ochtend een hele poos achteraan gezeten. Onderstaande beeld in het bedauwde gras vind ik een heerlijk frisse plaat van een prachtig vlindertje.

Groene glazenmaker

12 augustus 2009

De groene glazenmaker is een prachtige, maar zeldzame libellensoort die in Nederland helaas erg achteruit gaat. Reden des te meer dat ik blij ben dat ik er een poosje terug een paar mooie foto's van heb kunnen maken.

Vrouwtje bruine vuurvlinder in vedergras

9 augustus 2009

Ik heb dit jaar meerdere trips besteed aan het zoeken en fotograferen van bruine vuurvlinders. De vrij zeldzame soort had ik voor deze zomer nog nooit gezien en het was een mooie uitdaging om ze te vinden. Bijzonder is het dan als je ze onverwachts ook nog op andere plekken tegenkomt en kan fotograferen.

Keizersmantel

6 augustus 2009

In Nederland is hij uiterst zeldzaam, in Oostenrijk heb ik ze op veel plekken gezien. De keizersmantel. Maar ondanks dat ik ze veel gezien heb was het een hele uitdaging er goede foto's van te maken. Ik ben redelijk tevreden over het onderstaande resultaat.

Ringoogparelmoervlinder

4 augustus 2009

De grootste verrassing van mijn trip was een kleine populatie van ringoogparelmoervlinders. De soort is niet bepaald algemeen in Oostenrijk en komt in Nederland niet voor, dus het was erg leuk om een aantal exemplaren te vinden op adderwortel in een natte alpenweide.

Zilveren maan

2 augustus 2009

De zilveren maan is een prachtige parelmoervlinder die in Nederland vrij zeldzaam is. Omdat ik deze soort monitor voor de vlinderstichting heb ik ze toch al veel gefotografeerd.

Purperstreepparelmoervlinder

31 juli 2009

De eerste ochtend na onze aankomst kwam ik vlakbij ons huisje al een nieuwe parelmoervlinder soort tegen. Erg leuk, aangezien de purperstreepparelmoervlinder een prachtige vlinder is. Ik heb er dan ook twee ochtenden aan besteed en ben erg tevreden over de resultaten.

Herdersparelmoervlinder

29 juli 2009

Een van mijn mooiste doelsoorten voor Oostenrijk was een typische bergsoort: de herdersparelmoervlinder. Dit vaak prachtig warm gekleurde vlindertje wilde ik graag met de vleugels dicht op de foto zien te krijgen.

Nieuwe vlindersoorten uit Oostenrijk

27 juli 2009

De komende dagen zal ik met een aantal updates mijn mooiste vlinderfoto's uit Oostenrijk toevoegen aan de soortenlijst.

Koevinkje

10 juli 2009

Soms lukt het om een foto te maken die net even wat meer heeft dan een standaard soorten foto. Over het onderstaande koevinkje ben ik erg te spreken omdat het meer dan gewoon een vlinder portret is. De plaat toont sfeer en habitat van de vlinder.

Grote parelmoervlinder

8 juli 2009

De grote parelmoervlinder is een vrij zeldzame parelmoervlinder die in Nederland alleen nog op de Veluwe en de Waddeneilanden voorkomt. Ik heb er twee daagjes Veluwe voor uitgetrokken, maar het blijft een uitdaging er een mooie foto van te maken.

Vuurlibel

6 juli 2009

De vuurlibel is een soort die erg in opkomst is in Nederland. Deze prachtig rode soort hoopte ik dit jaar dan ook vast te kunnen leggen. Vanwege het tegenlicht vind ik de kleur erg mooi uitkomen.

Icarus blauwtje

3 juli 2009

Voor dit jaar had ik het vrouwtje icarusblauwtje op mijn wenslijst staan. De vrouwtjes hebben een bruine vleugel met een mooie blauwe berijping met oranje stippen langs de zoom. Erg fotogeniek, dus de uitdaging was om deze mooie bovenzijde goed op de foto te krijgen.

Paapje

30 juni 2009

Toen ik op zoek was naar veenhooibeestjes in het Fochteloërveen kwam ik een aantal paapjes tegen die redelijk goed benaderbaar waren. Een goede reden om eens terug te komen met mijn telelens. En daar heb ik geen spijt van gekregen want het is me gelukt om een paar mooie foto's te maken van dit mannetje.

Veenhooibeestje

28 juni 2009

Twee avonden heb ik besteed aan het fotograferen van het veenhooibeestje. Dit vlindertje vliegt in redelijk grote aantallen rond in het Fochteloëerveen, maar komt nog maar op een andere locatie in Nederland voor en is daarmee dan ook een erg zeldzame soort. De vlinders kruipen erg diep weg in de begroeiing als ze niet vliegen, dus het is een flinke uitdaging ze op de foto te zetten.

Veenbesblauwtje

22 juni 2009

Het veenbesblauwtje is een bijzonder zeldzaam vlindertje omdat hij zulke hoge eisen stelt aan zijn omgeving. Eitjes worden bijna alleen op veenbes afgezet en hierdoor komt het vlindertje nog maar op een paar plaatsen in Nederland voor. Ik ben dan ook erg blij een mooie tegenlicht opname te hebben van dit mooie vlindertje.

Plasrombout

19 juni 2009

Toen ik 's ochtends vroeg deze plasrombout tegenkwam was dat een aangename verrassing. Ik had de soort niet verwacht op die plek, maar wilde hem wel graag eens fotograferen. De soort is redelijk zeldzaam en mijn eerste rombout, dus een leuke aanwinst.

Weidebeekjuffer

16 juni 2009

De weidebeekjuffer is een vrij algemene juffer die het goed doet. Ik vind de soort bijzonder fotogeniek met zijn glanzende lichaam en gebandeerde vleugels. De soort is wel gebonden aan beken en daardoor moet je toch iets meer op de juiste plekken komen om ze te vinden. Daarom ben ik nog steeds erg tevreden dat ik deze soort in de buurt van Zwolle heb kunnen vinden.

Vuurjuffer

13 juni 2009

De vliegtijd van de vuurjuffers loopt weer hard op zijn eind. Het was dus een positieve verrassing toen ik dit mannetje hangend in de heide vond. De heide heeft op dit moment verse uitlopers die ook prachtig rood kleuren en dat maakt dit plaatje voor mij helemaal af.

Tengere grasjuffer

11 juni 2009

Ik heb een aantal middagen besteed aan het fotograferen van de tengere grasjuffer. Een redelijk zeldzaam juffertje dat vooral in nieuw gegraven water voorkomt. Het mannetje lijkt erg op het lantaarntje, maar het blauwe deel achterop het lijf is verdeeld over twee segmenten. Het vrouwtje varieert nogal van kleur.

Distelvlinder

7 juni 2009

Misschien is het u wel opgevallen dat er erg veel vlinders te zien zijn overal. Op dit moment zijn er enorme aantallen distelvlinders in Nederland.

Glassnijder

4 juni 2009

Een poos terug is het mij gelukt om 's ochtends vroeg een glassnijder te vinden die het nog te koud had om weg te vliegen.

Wielewaal

29 mei 2009

Ook redelijk algemeen in Roemenië, maar ontzettend schuw, is de wielewaal. Het is niet eenvoudig om een wielewaal te fotograferen, ik heb uren lang in een schuilhut gezeten om deze foto's te maken.

Ooievaar

27 mei 2009

Eentje die zeker in de lijst van typisch Roemeense vogels thuis hoort is de ooievaar. Bijna elk dorp heeft een eigen broedpaar vanwege het grote voedselaanbod van insecten, sprinkhanen en ander ooievaars voedsel.

Klauwieren

24 mei 2009

Met een korte serie updates zal ik de komende tijd meer vogelfoto's uit Roemenië toevoegen aan de soortenlijst.

Gewone oeverlibel

16 mei 2009

Deze gewone oeverlibel vond ik 's ochtends vroeg in het riet. De dauw voegt de heerlijk ochtendsfeer toe aan de foto.

Watersnuffel

14 mei 2009

De watersnuffel is een erg algemeen juffertje. Maar dat maakt ze zeker niet minder mooi. Dit vrouwtje vond ik 's ochtends in de heide en ik kon mooi het takje in de achtergrond gebruiken voor een onscherpe herhaling.

Indische ganzen

12 mei 2009

Een poosje terug heb ik mijn eerste goede foto's van Indische ganzen kunnen maken. De Indische gans is van oorsprong geen Nederlandse soort, maar kan wel in het wild worden aangetroffen. Ik vind het de mooiste ganzensoort die te vinden is in Nederland.

Een grijs Kootwijkerveen

10 mei 2009

Tijd voor weer wat variatie in thema: dit maal weer eens een landschapje. De maanwaterjuffer van de vorige update is gefotografeerd in het Kootwijkerveen, een prachtig ven midden in het bos. Perfect ook om een landschapje te fotograferen als je er toch met het eerste licht bent.

Maanwaterjuffer

8 mei 2009

De maanwaterjuffer is een nieuwe soort voor mij. De mannetjes hebben een prachtig blauw groene tint en wanneer je dan een pol pijpenstrootje kan gebruiken om een dynamische plaat te schieten dan ben ik helemaal tevreden.

Groentje

5 mei 2009

Het groentje stond zeker op mijn verlanglijstje voor dit voorjaar. Ik had al best mooie foto's van dit grappig gekleurde vlindertje, maar zoals meestal kan het altijd beter.

Uitsluipende smaragdlibel

3 mei 2009

De smaragdlibel vliegt weer in grote aantallen rond. Alleen het fotograferen van deze libel is toch best lastig, aangezien ze meestal redelijk hoog in de lucht rondvliegen op zoek naar prooi.

Korhoen

1 mei 2009

In Nederland is er nog maar een plak waar het korhoen in het wild voorkomt. Dit voorjaar ben ik op de Haarlerberg op de Sallandse heuvelrug op zoek gegaan naar deze prachtige hoendersoort. In het voorjaar kun je genieten van de balts en ik had het geluk dat een haan zich van relatief dichtbij prachtig liet fotograferen.

Klein geaderd witje op pinksterbloem

28 april 2009

Op een ochtend vond ik dit klein geaderde witje hangend onder een pinksterbloem. Hij hing er erg mooi en ik kon goed gebruik maken van de bloem en de bloemen in de achtergrond voor een mooie setting.

Dagpauwoog

26 april 2009

De dagpauwoog is toch wel een van de meest kleurrijke vlinders van Nederland. De uitdaging is dan wel om daar een mooie foto van te maken. Over deze foto waarbij de dagpauwoog nectar drinkt van de pinksterbloem ben ik erg tevreden.

Merel

23 april 2009

Het voorjaar is weer prachtig losgekomen met het warme weer van de laatste tijd. Sommige bomen staan prachtig in bloei, en als je dan de diepe klanken van de merel hoort en je kunt hem mooi fotograferen dan kan je je geluk niet op.

Bont zandoogje

20 april 2009

Een van de eerste vlindersoorten die in het voorjaar vliegt is het bont zandoogje. Een eenvoudig bruin vlindertje, die als je hem van dichtbij een goed bekijkt toch niet zo eenvoudig blijkt te zijn. Zeker met een mooi zonnetje erop levert het een mooi beeld op.

Oranjetipje

16 april 2009

Ik heb al heel wat keren oranjetipjes gefotografeerd, maar dit keer heb ik hem echt. Een mooi mannetje, in de vroege ochtend tussen de dauw in het gras. Een prachtige ochtend met een heerlijk zonnetje maakt het plaatje helemaal compleet.

Grasmus

13 april 2009

Een ander lid van de familie van de zangers is de grasmus. Dit subtiel gekleurde vogeltje is een mooi onderwerp om te fotograferen aangezien hij nu ook volop aan het zingen is in de toppen van struiken en lage bomen.

Tjiftjaf

10 april 2009

Terwijl ik wachtte op een blauwborst die kwam zingen kon ik dit vogeltje fotograferen, die een paar seconden een kijkje kwam nemen. Het is een tjiftjaf en ik vind de kleuren combinatie van het vogeltje en zijn omgeving prachtig.

Blauwborst

7 april 2009

De eerste week van april roept bij mij altijd iets op: als kind ging ik in die week al op zoek naar de blauwborst in de Oostvaardersplassen. Deze prachtige, kleurrijke vogeltjes komen eind maart aan in Nederland om hier hun territorium voor de zomer te claimen. Dit jaar heb ik heerlijk kunnen genieten van het fotograferen van dit mooie vogeltje.

Vinken

2 april 2009

Met het plaatsen van de voorjaars galerij heb ik ook onderstaande vink in een bloeiende boom toegevoegd. Ik ben erg trots op de foto dus vind het een mooie gelegenheid om de vinken familie te introduceren in de soortenlijst.

Grutto

28 maart 2009

Gelukkig zijn ze nu nog te fotograferen, al gaat het niet goed met de grutto. De afgelopen week heb ik de nodige uurtjes besteed aan het fotograferen van deze prachtige vogel. Een aantal resultaten zijn opgenomen in de soortenlijst.

Slobeend

18 maart 2009

De laatste wintergasten zullen nog een poosje in Nederland te vinden zijn en ik had het geluk om een paar mooie beelden te kunnen maken van een slobeend man.

Brilduiker bij zonsondergang

16 maart 2009

Het voorjaar hangt in de lucht! Vandaag voor mijn website de afsluiting van de winter. Ik doe dat met een brilduiker tijdens zonsondergang. Een warm beeld van een typische wintergast.

Casarca in vlucht

28 februari 2009

Gisteren heb ik een ongelofelijk mooie dag mogen meemaken als bruidegom. Voor we vertrekken naar het mooie Beierse woud om lekker samen te genieten van onze eerste dagen als getrouwd stel nog een nieuwe eendensoort.

Krakeend en tafeleend

23 februari 2009

Het word tijd om mijn lijst met eenden zo volledig mogelijk te maken. Ik heb nog drie soorten te gaan, vandaag de eerste twee. De krakeend en de tafeleend.

Dodaars

16 februari 2009

De laatste soort die zich erg goed laat fotograferen in de haven van het Lauwersmeer (naast de vele aanwezige eenden) is de dodaars. De kleinste futensoort en een prachtig bolletje wol. Het leuke in de haven is dat je ook kan zoeken naar mooie reflecties van menselijke objecten. Een verroeste metalen wand zorgt hier voor de mooie kleuren.

Roerdomp

9 februari 2009

Het Lauwersmeer is ook een hele goede plek voor het waarnemen van roerdompen. Deze vogel had ik nog nooit in mijn leven gezien, maar bij mijn eerste bezoek was het raak. Precies op de plek waar ik hem hoopte te vinden stond er een tussen het riet.

Sneeuwgors

4 februari 2009

Met wat geluk kun je sneeuwgorzen aantreffen in de haven van Lauwersoog. Het leukste aan deze mooie vogeltjes is dat ze redelijk tam zijn omdat ze niet gewend zijn aan mensen.

Koperwiek, kramsvogel en merel

24 januari 2009

De duindoorn in het gebied trekken enorme aantallen vogels aan, vooral lijsterachtigen. Vandaar deze introductie van de familie met de leden merel, kramsvogel, koperwiek en zanglijster.

Roodhalsgans

12 januari 2009

Afgelopen weekeinde ben ik opnieuw naar het Lauwersmeer afgereisd. Vanwege de grote vogelrijkdom in dit gebied zal ik een aantal updates verzorgen met soorten die ik in dit prachtige gebied heb kunnen nemen.

Baardmannetje

8 januari 2009

Tijdens de kerstvakantie heb ik genoten van een heerlijk dagje vogelen in een prachtig gebied: het Lauwersmeer. Prachtige soorten gezien en gelukkig ook goede foto's gemaakt.

Bruine winterjuffer

4 januari 2009

Deze winter heb ik voor het eerst naar iets heel bijzonders gezocht. Een waterjuffer in de winter. Ik vind het erg bijzonder dat er in Nederland twee soorten waterjuffers zijn die als volwassen dieren (imago) overwinteren. Ze zijn bijzonder lastig te vinden, maar met wat hulp is het gelukt om ze te fotograferen, terwijl ze bedekt zijn met rijp.