> > > Oranjetipje

Oranjetipje (Anthocharis cardamines)

Uiterlijk: Alleen het mannetje van het oranjetipje heeft de duidelijk herkenbare oranje vleugeltoppen, het vrouwtje is in vlucht nauwelijks te onderscheiden van andere witjes, zoals het klein geaderd witje, dat vaak op dezelfde plekken voorkomt. Het verschil dat in rust goed te zien is is het gemarmerde, groene patroon aan de onderkant van de vleugel.

Voorkomen: Het oranjetipje is een algemene vlinder die in verspreid over heel Europa gevonden kan worden. Je vind ze vaak in weides die omringt zijn door bos.

Waardplant: De belangrijkste waardplant voor het oranjetipje is pinksterbloem. Ook look-zonder-look wordt wel eens gebruikt.

Vliegtijd: Het oranjetipje is een typische voorjaarsvlinder die als een van de eerste soorten uit de pop komt. Je kunt ze tegenkomen van half april tot eind mei.

Man

Oranjetipje (Anthocharis cardamines) Oranjetipje (Anthocharis cardamines) Mannetjes Oranjetipje (Anthocharis cardamines) op pinksterbloem

Vrouw

Vrouwtje van het Oranjetipje (Anthocharis cardamines) tussen de bokeh-bubbels Oranjetipje (Anthocharis cardamines) op berijpte pinksterbloem

Pop

Pop van een opranjetipje vlak voordat hij uitkomt