> > > Bretons spikkeldikkopje

Bretons spikkeldikkopje (Pyrgus armoricanus)

Uiterlijk: Het Bretons spikkeldikkopje is een lid van een familie waarbij de leden vrij lastig uit elkaar te houden zijn. Het verschil met naaste verwanten is vooral de bovenkant van de achtervleugel, het Bretons spikkeldikkopje heeft hier vrij duidelijk lichte vlekken. Bij de aardbeivlinder zijn deze even licht als de vlekken op de voorvleugel en ook heeft de aardbeivlinder meer vlekjes langs de vleugelrand van de voorvleugel. Bij veel andere spikkeldikkopjes is de bovenkant van de achtervleugel zonder vlekken. Vaak is het Bretons spikkeldikkopje ook een slagje groter.

Voorkomen: Het Bretons spikkeldikkopje is een soort die van warmte houd: schrale kalkgraslanden of duinen zijn een favoriet habitat. Logischerwijs is het dus een zuidelijke soort die bijvoorbeeld in Frankrijk in redelijke aantallen voorkomt. In Nederland komt de soort niet voor, in België is de soort extreem zeldzaam.

Waardplant: Verschillende soorten uit de ganzerik familie.

Vliegtijd: Mei tot september in 2 generaties.

Bretons spikkeldikkopje (Pyrgus armoricanus) warmt op in het eerste zonlicht Bretons spikkeldikkopje (Pyrgus armoricanus) warmt op in het eerste zonlicht Bretosn spikkeldikkopje op een grindbank