> > > Tangpantserjuffer

Tangpantserjuffer (Lestes dryas)

Uiterlijk: De mannetjes tangpantserjuffer zijn erg lastig te onderscheiden van zijn algemene broertje, de gewone pantserjuffer. Het verschil is het best zichtbaar is het feit dat de mannetjes tangpantserjuffer (als ze uitgekleurd zijn) op segment 2 achter het borststuk slecht voor 2/3e berijpt is, terwijl dat segment bij een gewone pantserjuffer bijna volledig berijpt is. Wanneer je ze echt goed van dichtbij kan bekijken zijn de binnenste achterlijfaanhangselen van de tangpantserjuffer naar binnen gebogen.

De vrouwtjes tangpantserjuffer zijn gemakkelijker: ze zijn bijzonder zwaar gebouwd en de legboor steekt voorbij het achterste segment, terwijl dat bij de gewone pantserjuffer vrouwtjes niet zo is.

Voorkomen: De soort is vrij algemeen, maar wel een stuk zeldzamer dan de gewone pantserjuffer. Je kunt ze vooral langs vennen aantreffen.

Vliegtijd: Juni-September.

Man

Mannetje Tangpantserjuffer (Lestes dryas) in tegenlicht Mannetje Tangpantserjuffer (Lestes dryas)

Vrouw

Vrouwtje Tangpantserjuffer (Lestes dryas) Bedauwd vrouwtje Tangpantserjuffer (Lestes dryas) in haar natuurlijke habitat met opkomende zon Vrouwtje tangpanserjuffer in zacht groen Tanpantserjuffer dame met bokeh in haar natuurlijke habitat