> > > Kleine tanglibel

Kleine tanglibel (Onychogomphus forcipatus)

Uiterlijk: De kleine tanglibel lijkt veel op de zeldzamere grote tanglibel. Een aantal verschillen zijm klein: in het noorden heeft de kleine tanglibel groene ogen, in tegenstelling tot de blauwe ogen van de grote tanglibel. Ook heeft de kleine tanglibel vaak donkere bovenste aanhangselen in tegenstelling tot gele. Maar het beste kenmerk vind ik de tekening op het borststuk: Bij de kleine tanglibel loopt de zwarte schouderstreep aan het einde tegen de andere zwarte streep aan, bij de grote tanglibel niet.

Dit laatste kenmerk is sowieso het beste bruikbaar omdat in het zuiden van Europa een ondersoort vliegt van de kleine tanglibel: Onygogomphus forcipatus unguiculatus heeft, net als de grote tanglibel blauw(ig)e ogen en lichte tangen. Hierdoor lijkt deze ondersoort haast meer op de grote tanglibel dan op de nominaatvorm van de kleine.

Een andere soort (die alleen in Turkije voorkomt) die lijkt op de kleine tanglibel is de vale tanglibel. Het duidelijkste, maar kleine verschil tussen deze 2 soorten is dat de kleine tanglibel op zijn onderste aanhangsel een klein knobbeltje heeft. De vale tanglibel is zoals de naam ook aangeeft veel fletser, maar het lastige is dat ook de kleine tanglibel in het oosten van zijn verspreidingsgebied valer van kleur wordt.

Voorkomen: De kleine tanglibel is weid verbreid in Europa en komt veelvuldig voor bij stromende wateren als beken en kleine rivieren.

Vliegtijd: Mei tot september.

Man

Kleine tanglibel (Onychogomphus forcipatus)

Ondersoort unguiculatus

Kleine tanglibel (Onychogomphus forcipatus) mannetje Kleine tanglibel (Onychogomphus forcipatus) mannetje

Pas uitgeslopen vrouwtje

Kleine tanglibel (Onychogomphus forcipatus) vers vrouwtje

Uitsluipend

Kleine tanglibel (Onychogomphus forcipatus) horizontaal uitsluipend