Pontische meeuw (Larus cachinnans)
Uiterlijk
De pontische meeuw lijkt behoorlijk op de zilvermeeuw. Bij volwassen vogels vallen onder meer de lange snavel, slankere bouw en vaak wat langere poten op, maar geen enkel kenmerk is op zichzelf altijd doorslaggevend. Vooral jonge vogels kunnen een flinke determinatiepuzzel zijn.
Voorkomen en verspreiding
De pontische meeuw broedt vooral in Oost- en Zuidoost-Europa. In Nederland wordt hij steeds regelmatiger gezien, ook langs rivieren en op binnenwateren. In de winter is de kans op een ontmoeting groter.
Leefgebied en gedrag
Pontische meeuwen zoeken net als andere grote meeuwen voedsel op water, oevers en akkers. Wie ze goed wil leren herkennen, moet letten op een combinatie van houding, proporties en verenkleed.
Persoonlijk
Meeuwen determineren is niet mijn sterkste kant. Gelukkig wordt op een van mijn favoriete plekken, de Vreugderijkerwaard, regelmatig juist de pontische meeuw gezien. En als een beheerder op Waarneming.nl de determinatie van mijn foto bevestigt, helpt dat natuurlijk ook een heel eind.

