Kokmeeuw (Chroicocephalus ridibundus)

Uiterlijk

De kokmeeuw is een relatief kleine, levendige meeuw. In broedkleed draagt hij een donker chocoladebruine kap; in de winter blijft daarvan vooral een donkere vlek achter het oog over. Zijn snavel en poten zijn roodachtig.

Voorkomen en verspreiding

Kokmeeuwen zijn in Nederland algemeen en komen zowel aan de kust als bij vijvers, plassen en weilanden voor. Ze broeden in kolonies, vaak op eilandjes of in moerasgebieden.

Leefgebied en gedrag

Met hun scherpe, haast lachende roep zijn kokmeeuwen nauwelijks te missen. Ze eten insecten, wormen, kleine waterdieren en allerlei ander voedsel. In een broedkolonie kan het een oorverdovend geroep zijn.

Persoonlijk

In de Vreugderijkerwaard zit een flinke kolonie kokmeeuwen: een herrie van jewelste, maar prachtig om te zien. In de winter fotografeer ik ze ook graag bij sneeuw. Dan ga ik liever niet te ver rijden en eindig ik geregeld met wat brood bij de parkvijver in de buurt, waar ook de stormmeeuw zich laat zien.

Winterkleed

Kokmeeuw (Chroicocephalus ridibundus) - Kokmeeuw in vallende sneeuw
Kokmeeuw (Chroicocephalus ridibundus) - Kokmeeuw in vlucht in high-key sneeuwlandschap
Kokmeeuw (Chroicocephalus ridibundus) - Reflectie

Zomerkleed

Kokmeeuw (Chroicocephalus ridibundus) - Kokmeeuw