Grote mantelmeeuw (Larus marinus)

Uiterlijk

De grote mantelmeeuw is een imposante verschijning: de grootste meeuw die je in Nederland regelmatig kunt zien. Volwassen vogels hebben een bijna zwarte mantel, een witte kop en onderzijde, roze poten en een zware gele snavel met een rode vlek.

Voorkomen en verspreiding

Langs de Nederlandse kust is de grote mantelmeeuw het hele jaar te zien, vooral buiten de broedtijd. Ook bij havens en grotere binnenwateren duikt hij op. Noordelijker in Europa broedt hij op eilanden en rotskusten.

Leefgebied en gedrag

Deze krachtige meeuw eet vis, krabben en ander dierlijk voedsel, maar pakt ook aas en soms eieren of jonge vogels. Met zijn formaat en zelfverzekerde houding domineert hij geregeld de kleinere meeuwen om zich heen.

Grote mantelmeeuw (Larus marinus) - Grote mantelmeeuw