Ooievaar (Ciconia ciconia)

Uiterlijk

De ooievaar is een forse witte vogel met zwarte slagpennen, lange rode poten en een stevige rode snavel. Zijn grote vleugels maken hem tot een uitstekende zwever. Met gestrekte hals en poten cirkelt hij op thermiek soms hoog boven het landschap.

Voorkomen en verspreiding

De ooievaar is in Nederland weer een vertrouwde broedvogel, na een periode waarin hij bijna verdween. Je ziet hem op nesten in dorpen en langs weilanden en rivieren. In grote delen van Europa broedt hij eveneens, terwijl veel vogels de winter zuidelijker doorbrengen; sommige blijven tegenwoordig dichter bij huis.

Leefgebied en gedrag

Ooievaars zoeken op graslanden, akkers en in ondiep water naar insecten, wormen, muizen, kikkers en andere kleine dieren. Ze zijn opportunistisch en eten wat beschikbaar is. Hun nesten kunnen jarenlang worden gebruikt en groeien dan uit tot enorme bouwsels. Omdat ze nauwelijks een echte zangstem hebben, begroeten partners elkaar met luid snavelgeklepper.

Persoonlijk

Als ik aan ooievaars denk, komen ook mijn zomervakanties in Roemenië weer boven. Als tiener en twintiger zag ik ze daar overal in de hooilanden lopen, tussen de wilde bloemen en de insecten. Destijds vond ik dat bijna vanzelfsprekend. Nu ik mijn oude foto’s terugkijk, besef ik pas hoe bijzonder die rijkdom aan natuur was. In mijn blog Herinneringen ophalen van twintig jaar geleden blik ik terug op die vakanties en alles wat er toen voor mijn lens verscheen.

Ooievaar (Ciconia ciconia) - Ooievaar
Ooievaar (Ciconia ciconia) - Ooievaar