Wulp (Numenius arquata)
Uiterlijk
De wulp is onze grootste steltloper, met lange poten en een indrukwekkende, naar beneden gebogen snavel. Vooral bij vrouwtjes is die snavel vaak extra lang. De warme bruine tekening helpt hem in gras en slik verrassend goed op te gaan.
Voorkomen en verspreiding
In Nederland broedt de wulp nog op enkele heide- en graslandgebieden, maar de soort staat als broedvogel onder druk. In de winter zie je grote groepen langs de kust, onder andere op Texel.
Leefgebied en gedrag
Met zijn kromme snavel haalt hij voedsel uit zachte bodems. Zijn weemoedige, ver dragende roep vind ik werkelijk heerlijk en zo karakteristiek voor open landschap; eigenlijk hoor ik hem veel te weinig. En om de richting van die snavel te onthouden: die van de wulp wijst naar de wereld, die van de kluut naar de kosmos.



