Roodhalsfuut (Podiceps grisegena)
Uiterlijk
De roodhalsfuut is wat forser dan een geoorde fuut. In het broedkleed vallen vooral de warm roodbruine hals, de donkere kruin en de lichtgrijze wangen op. In de winter verdwijnen de opvallendste kleuren en is het verschil met andere futensoorten lastiger te zien.
Voorkomen en verspreiding
In Nederland is de roodhalsfuut een zeldzame broedvogel. Buiten de broedtijd wordt hij wat vaker gezien, onder meer op grotere wateren, maar ook dan is het geen soort die je zomaar overal tegenkomt. Het belangrijkste Europese broedgebied ligt verder naar het noorden en oosten.
Leefgebied en gedrag
Roodhalsfuten broeden op rustige, begroeide meren en plassen en zoeken hun voedsel duikend onder water. Ze eten onder andere kleine vissen en waterdieren. In het voorjaar kunnen paartjes opvallende baltsbewegingen en luidruchtige roepen laten horen.
Persoonlijk
Juist omdat een roodhalsfuut in broedkleed in mijn omgeving zo zeldzaam is, was het een geweldige buitenkans toen er eentje in de buurt van Kampen opdook. De vogel bleef enkele weken hangen en ik ben er meer dan eens naartoe gegaan. Zo’n kans om die mooie roodbruine hals goed te fotograferen krijg je hier tenslotte niet ieder jaar.
Zomerkleed



