Dodaars (Tachybaptus ruficollis)
Uiterlijk
De dodaars is de kleinste fuut van Nederland: een compact pluizenbolletje met een kort halsje en een opvallend rond achterlijf. In het broedkleed krijgen de wangen en hals een warme kastanjebruine kleur en zie je bij de snavelbasis een lichtgele vlek. In de winter is hij veel valer gekleurd en valt hij door zijn formaat gemakkelijk over het hoofd.
Voorkomen en verspreiding
Dodaarzen komen in Nederland het hele jaar voor op kleine plassen, vennen, sloten en beschutte wateren. In de winter zoeken ze ook grotere open wateren op zolang er voldoende voedsel te vinden is. De soort komt in een groot deel van Europa voor.
Leefgebied en gedrag
Een dodaars duikt razendsnel onder en verschijnt soms verrassend ver van de plek waar je hem voor het laatst zag. Zijn hoge, trillende roep kan in het voorjaar opvallend ver dragen. Door zijn kleine formaat en voorkeur voor begroeide oevers blijft hij vaak onopgemerkt, ook wanneer hij dichtbij zit.
Persoonlijk
Ik vind het zo’n ontzettend schattig pluizenbolletje. Een van mijn mooiste herinneringen aan deze soort is een ochtend op de Veluwe, bij een ven waar de mist boven het water hing. Met het dampende water en het tegenlicht was de sfeer bijna onwerkelijk. Als er dan ook nog zo’n kleine dodaars door het beeld zwemt, heb je als natuurfotograaf weinig meer te wensen.



