Kuifduiker (Podiceps auritus)
Uiterlijk
De kuifduiker is een kleine fuut die in het broedkleed werkelijk schitterend is: een donkere kop met goudgele kuifveren, een roodbruine hals en felrode ogen. In het winterkleed is hij veel soberder zwart-wit gekleurd, maar dat rode oog blijft een prachtig detail.
Voorkomen en verspreiding
In Nederland is de kuifduiker vooral een schaarse wintergast en doortrekker, met name op grotere wateren en langs de kust. Broeden doet hij vooral noordelijker in Europa, onder meer in Scandinavië en IJsland. Een kuifduiker in volledig broedkleed fotograferen is in Nederland dan ook bepaald niet vanzelfsprekend.
Leefgebied en gedrag
Kuifduikers zoeken duikend naar kleine vissen en andere waterdieren. In de broedtijd leven ze op meren en plassen met voldoende begroeiing om hun nest te verbergen. Buiten het broedseizoen zitten ze vaak op open water, waar ze voor fotografen niet altijd gemakkelijk te benaderen zijn.
Persoonlijk
Een kuifduiker in broedkleed staat hoog op mijn wensenlijst. Ik hoop dat ik tijdens een zomervakantie op IJsland ooit de kans krijg om die prachtige goudgele kuif goed vast te leggen. Voorlopig moet ik het doen met foto’s in winterkleed. Gelukkig liet één vogel zich ooit verrassend dichtbij fotograferen toen ik maar lang genoeg rustig aan de waterkant bleef liggen. In dat sobere kleed trok vooral dat schitterende rode oog mijn aandacht.



