Zwarte zwaan (Cygnus atratus)
Uiterlijk
Met zijn bijna zwarte verenkleed, felrode snavel en sierlijk gebogen hals is de zwarte zwaan een opvallende verschijning. In de vlucht zie je bovendien witte slagpennen, die sterk contrasteren met de donkere rest van de vogel.
Voorkomen en verspreiding
De zwarte zwaan komt oorspronkelijk uit Australië en is in Nederland een exoot. Ontsnapte en verwilderde vogels hebben zich op verschillende plekken gevestigd, maar je ziet hem veel minder vaak dan de knobbelzwaan. Je kunt hem onder andere op parkvijvers en andere rustige wateren tegenkomen.
Leefgebied en gedrag
Net als andere zwanen eet hij vooral plantaardig voedsel. Zwarte zwanen vormen paren en kunnen hun nest en jongen stevig verdedigen. Hun donkere uiterlijk maakt ze tussen de vertrouwde witte zwanen direct herkenbaar.
Persoonlijk
Ik kom de zwarte zwaan niet zo vaak tegen. Juist dat afwijkende uiterlijk, samen met het feit dat het een exoot is, maakt hem voor mij een beetje het buitenbeentje onder de zwanen. Niet minder interessant om te fotograferen, maar wel een vogel die opvalt zodra je hem ziet.

