Kleine zwaan (Cygnus columbianus)

Uiterlijk

De kleine zwaan lijkt sterk op de wilde zwaan, maar is gemiddeld kleiner en heeft een kortere hals. Beide soorten hebben een gele en zwarte snavel. Bij de kleine zwaan is het gele deel doorgaans minder uitgebreid; goed kijken blijft nodig, zeker op afstand.

Voorkomen en verspreiding

In Nederland is de kleine zwaan een wintergast, vooral in open polders, op graslanden en bij grotere wateren. De aantallen zijn de afgelopen decennia afgenomen en je komt hem lang niet overal tegen. Hij broedt ver naar het noorden, op de Russische toendra.

Leefgebied en gedrag

Buiten de broedtijd trekken kleine zwanen vaak in familiegroepen op. Overdag zoeken ze voedsel op graslanden en akkers en ze overnachten geregeld gezamenlijk op het water. Hun heldere roep kan een groep al van ver verraden.

Persoonlijk

Juist omdat de kleine zwaan in Nederland niet zo algemeen is, vind ik het nog niet eenvoudig om hem mooi te fotograferen. En dan moet je ook nog goed opletten dat je niet naar een wilde zwaan staat te kijken. Een soort waarvoor ik graag wat extra tijd neem.

Kleine zwaan (Cygnus columbianus) - Wilde zwanen in vlucht