Wilde zwaan (Cygnus cygnus)
Uiterlijk
De wilde zwaan is een forse, statige witte zwaan met een gele en zwarte snavel. Vergeleken met de kleine zwaan is hij doorgaans groter en loopt het geel op de snavel meestal verder richting de punt. Zijn lange, vrij rechte hals geeft hem een heel andere uitstraling dan de knobbelzwaan.
Voorkomen en verspreiding
In Nederland is de wilde zwaan vooral een wintergast. Je kunt hem dan aantreffen op open water en in landbouwgebieden, al is hij lang niet overal even gemakkelijk te vinden. Hij broedt noordelijker, onder andere in Scandinavië en IJsland.
Leefgebied en gedrag
Wilde zwanen zijn vaak opvallend vocaal. Hun trompetterende roep draagt ver en geeft een winterse groep een heel eigen sfeer. Ze zoeken veel voedsel op graslanden en akkers en gebruiken plassen als veilige rustplaats.
Persoonlijk
In Reykjavík zag ik wilde zwanen die op een vijver midden in de stad bijna net zo tam waren als onze knobbelzwanen in een park. Dat biedt natuurlijk prachtige kansen om ze van dichtbij te fotograferen. Ook in het Natuurpark Lelystad heb ik ze mooi voor de lens kunnen krijgen. Wat ik ooit nog heel graag wil, is wilde zwanen fotograferen op Hokkaido in Japan, op een dampend meer in de winterkou. Dat lijkt me een onvergetelijk gezicht.



