Zwarte mees (Periparus ater)

Uiterlijk

De zwarte mees is klein en bescheiden van kleur, met een zwarte kop, witte wangen en een opvallende witte vlek op het achterhoofd. Hij doet wat denken aan een weinig kleurrijke koolmees, maar mist diens gele buik en brede zwarte borststreep.

Voorkomen en verspreiding

In Nederland is de zwarte mees vooral een vogel van naaldbossen en gemengde bossen met veel naaldbomen. Hij is het hele jaar aanwezig, al kunnen aantallen door trekbewegingen sterk wisselen. Ook in grote delen van Europa en Azië komt hij voor.

Leefgebied en gedrag

Zwarte mezen zoeken insecten en zaden tussen de naalden en takken, vaak hoog in de bomen. Daardoor zijn ze buiten een bosomgeving niet zo gemakkelijk mooi te fotograferen. Bij een boshut met een geschikte voerplek komen ze soms juist verrassend dichtbij. Dan valt pas goed op hoe fijn en levendig zo’n klein, ogenschijnlijk sober gekleurd vogeltje is.

Zwarte mees (Periparus ater) - Zwarte mees in de sneeuw
Zwarte mees (Periparus ater) - Zwarte mees

Op de hand

Zwarte mees (Periparus ater) - Zwarte mees op mijn hand