Staartmees
Uiterlijk
Een staartmees lijkt haast op een rond bolletje veren waaraan iemand een veel te lange staart heeft vastgemaakt. Alsof de Schepper bij dit ontwerp nog even extra plezier heeft gehad. Zijn zachte roze, witte en zwarte tinten en kleine snaveltje maken hem onweerstaanbaar fotogeniek. Ondanks zijn naam behoort hij niet tot de familie van de echte mezen.
Voorkomen en verspreiding
De staartmees is in Nederland een vrij algemene standvogel van bosranden, parken, houtwallen en tuinen met voldoende struiken. Ook elders in Europa en grote delen van Azië komt hij voor.
Leefgebied en gedrag
Buiten de broedtijd trekken staartmezen vaak in gezellige, voortdurend roepende groepjes door de bomen. Ze blijven zelden lang op één plek. Soms duikt zo’n groepje bij een voerplek op, vooral bij vetvoer, maar daar moet je net wat meer geluk mee hebben dan bij kool- of pimpelmezen. Als ze eenmaal verschijnen, is het zaak snel te reageren: voor je goed en wel hebt scherpgesteld, is de hele familie alweer verdergetrokken.
