Brilduiker (Bucephala clangula)
Uiterlijk
Bij het mannetje valt het heldergele oog op tegen de donkere, groen glanzende kop. Voor de snavel zit een ronde witte vlek. Het vrouwtje heeft een chocoladebruine kop en een grijs lichaam, maar eveneens een geel oog.
Voorkomen en verspreiding
In Nederland is de brilduiker vooral een wintergast op meren, rivieren en kustwateren. Hij broedt hoofdzakelijk noordelijker in Europa, onder meer in bosrijke gebieden met geschikte boomholtes.
Leefgebied en gedrag
Brilduikers duiken naar kleine waterdieren, waaronder schelpdieren en kreeftachtigen, en soms vis. In het broedseizoen gebruiken ze vaak holtes in bomen als nestplaats. De Engelse naam goldeneye vind ik heel raak. Zeker bij een mannetje steekt dat gele oog prachtig af tegen de donkere kop.
Persoonlijk
Brilduikers zitten vaak op open water, en dus nét te ver weg voor een mooie foto. Dat vind ik jammer, want vooral tijdens de balts laten de mannetjes prachtig gedrag zien: ze gooien hun kop ver achterover en maken opvallende bewegingen op het water. Dat spektakel hoop ik ooit nog eens van dichtbij te kunnen fotograferen.
Man


