Zwarte spreeuw (Sturnus unicolor)

Uiterlijk

De zwarte spreeuw lijkt sterk op onze gewone spreeuw, maar is in het broedkleed egaler donker en heeft veel minder lichte spikkels. In goed licht zie je ook bij deze soort een fraaie glans over de veren. De gele snavel valt in het broedseizoen extra op.

Voorkomen en verspreiding

In Nederland is de zwarte spreeuw een zeldzame dwaalgast. Zijn gewone verspreidingsgebied ligt vooral op het Iberisch Schiereiland, met daarnaast populaties op onder meer Corsica en Sardinië. Daar kun je hem ook rond dorpen en huizen tegenkomen.

Leefgebied en gedrag

Net als de gewone spreeuw is het een sociale, luidruchtige vogel die zowel dierlijk voedsel als vruchten eet. Hij foerageert op open terrein en gebruikt graag gebouwen en andere beschutte plekken om te nestelen. Tijdens een vakantie op Sardinië zag en fotografeerde ik de soort voor het eerst. Bij ons vakantiehuisje zaten zwarte spreeuwen waar je in Nederland gewone spreeuwen zou verwachten. Fotograferen bleek overigens nog niet zo eenvoudig. Meer over die reis staat in mijn verslag van Sardinië.

Zwarte spreeuw (Sturnus unicolor) - Zwarte spreeuw