Zeearend (Haliaeetus albicilla)
Uiterlijk
Met zijn enorme, brede vleugels en forse snavel is de zeearend een indrukwekkende verschijning. Volwassen vogels hebben een witte staart; jonge zeearenden zijn donkerder.
Voorkomen en verspreiding
De zeearend broedt tegenwoordig ook in Nederland, onder meer in waterrijke natuurgebieden. Verder komt hij voor in grote delen van Noord- en Oost-Europa.
Leefgebied en gedrag
Deze roofvogel eet vis, watervogels en aas. Hij kan zelf prooien slaan en soms voedsel van andere vogels afpakken. Zijn bijnaam vliegende deur begrijp je zodra hij overvliegt.
Persoonlijk
Vrij vroeg in mijn vogelfotografie ben ik voor zeearenden naar de Oderdelta in Polen gereisd. Vanuit een gehuurde hut kon ik van dichtbij zien hoe zo’n vliegende deur een vis oppakte: een ervaring die ik niet had willen missen. Tegelijk heb ik bij zulke fotoreizen altijd een dubbel gevoel. Je krijgt kansen die je zelf nauwelijks kunt organiseren, maar een ander heeft het voorwerk gedaan en soms worden vogels gelokt met voer. Daarom ben ik er selectief in. Misschien vind ik het nog wel mooier wanneer er in de Vreugderijkerwaard onverwacht een zeearend vlak langs de vogelkijkhut vliegt en op eigen kracht op levende prooi jaagt. Dan zit ik daar alleen, en gebeurt het gewoon. Meer over zo’n bezoek staat in mijn blog over de herfst in de Vreugderijkerwaard.





