Steenarend (Aquila chrysaetos)
Uiterlijk
De steenarend is een grote, krachtige arend met lange, brede vleugels en goudbruine veren in de nek. Jonge vogels hebben vaak opvallende witte vlakken in vleugels en staart.
Voorkomen en verspreiding
In Nederland is de steenarend een grote zeldzaamheid. Hij leeft vooral in bergachtige en uitgestrekte gebieden elders in Europa, waaronder de Alpen en Scandinavië.
Leefgebied en gedrag
Steenarenden jagen op zoogdieren en vogels, maar eten ook aas. Ze gebruiken thermiek om grote gebieden af te zoeken.
Persoonlijk
In Oostenrijk en Roemenië heb ik steenarenden zien vliegen. Echt mooie winterse foto’s lukten me in Zweden, bij een hut van Conny Lundström. Het was eigenlijk een bijvangst van een reis voor korhoenders, maar wat voor een! Daarmee is de steenarend, na de zeearend, mijn tweede arend die ik dankzij een fotoreis goed op de foto heb gekregen. Meer daarover in mijn verslag van de reis naar Zweden.


