Klapekster (Lanius excubitor)
Uiterlijk
De klapekster is een opvallend mooie vogel in grijs, wit en zwart. Zijn donkere masker, lange staart en stevige, iets gehaakte snavel geven hem een bijna roofvogelachtige uitstraling. Vanaf een kale boomtop of struik kijkt hij vaak rustig over zijn jachtgebied uit.
Voorkomen en verspreiding
In Nederland is de klapekster vooral een schaarse wintergast van heidevelden, hoogvenen en open natuurgebieden. Als broedvogel is hij hier verdwenen. Verder naar het noorden en oosten van Europa komt hij wel als broedvogel voor.
Leefgebied en gedrag
Vanaf een uitkijkpost speurt de klapekster naar grote insecten, kleine vogels en muizen. Een prooi kan hij vastzetten op een doorn of scherpe tak, een nogal ruige manier om voedsel te bewaren of te bewerken. Het open landschap is voor hem belangrijk: hij moet goed kunnen zien wat er om hem heen beweegt.
Persoonlijk
De klapekster roept bij mij vooral jeugdherinneringen op. Als jongen gingen we in de winter heel vaak wandelen in de Engbertsdijksvenen. Op de heide kwamen we deze prachtige vogel regelmatig tegen. Dat beeld van een klapekster op een eenzame uitkijkpost is me altijd bijgebleven.


