Houtduif (Columba palumbus)

Uiterlijk

De houtduif is onze grootste algemene duif, met een stevige borst, een grijs verenkleed en opvallende witte vlekken aan weerszijden van de hals. Van dichtbij zie je ook subtiele paarsroze en groene glans in de halsveren. In de vlucht vallen de brede witte vleugelstrepen op.

Voorkomen en verspreiding

In Nederland is de houtduif overal algemeen, van landbouwgebied en bos tot stadsparken en woonwijken. Ook in grote delen van Europa is hij een vertrouwde verschijning. Buiten de broedtijd kunnen houtduiven zich in flinke groepen verzamelen op akkers.

Leefgebied en gedrag

Houtduiven eten vooral zaden, knoppen, bladeren en andere plantaardige kost. In het voorjaar hoor je hun bekende, ritmische gekoer. Hun nestbouw is minder indrukwekkend: soms lijkt het alsof een paar haastig bij elkaar gelegde takjes voldoende moeten zijn. Bij het opvliegen produceren ze bovendien een behoorlijk luid geklapper met de vleugels.

Persoonlijk

Het blijft bijzonder dat zo’n forse vogel gewoon voor mijn huis door de groenzone scharrelt. Elegant is niet altijd het eerste woord dat bij me opkomt, zeker niet wanneer er weer eens eentje met veel kabaal wegvliegt. Maar vanuit een boshut, met mooi licht op de hals, blijkt de houtduif toch verrassend fotogeniek. Dan komen die subtiele paarse tinten en de witte kraag ineens prachtig tot hun recht.

Houtduif (Columba palumbus) - Houtduif
Houtduif (Columba palumbus) - Houtduif portret
Houtduif (Columba palumbus) - Houtduif portret