Grote stern (Thalasseus sandvicensis)

Uiterlijk

De grote stern is een forse, slanke stern met lange, smalle vleugels, een opvallend zwarte snavel met een gele punt en in broedkleed een zwarte, wat warrige kuif. Zijn lichte lichaam en sierlijke vlucht maken hem goed herkenbaar, ook tussen andere sterns.

Voorkomen en verspreiding

In Nederland broedt de grote stern in kolonies langs de kust, onder meer in het Waddengebied en de Zeeuwse Delta. Buiten de broedtijd trekken veel vogels zuidwaarts. De uitbraken van hoogpathogene vogelgriep hebben in recente jaren enorme sterfte veroorzaakt in Nederlandse en andere Europese broedkolonies. Op verschillende plaatsen keren weer broedvogels terug, maar het herstel is kwetsbaar en verschilt per kolonie.

Leefgebied en gedrag

Grote sterns vissen vaak op zee. Ze vliegen met een visje in de snavel terug naar hun kolonie, waar partners en jongen met veel geroep om aandacht vragen. In een grote kolonie is het een onafgebroken komen en gaan, met een indrukwekkend koor van rauwe kreten. Omdat zo veel vogels dicht bij elkaar broeden, zijn rust en goede bescherming van de broedplaatsen essentieel.

Persoonlijk

Bij het Wagejot op Texel heb ik vóór de grote vogelgriepuitbraken een enorme broedkolonie kunnen fotograferen. Wat een belevenis om daar tussen het lawaai van al die schreeuwende herrieschoppers te zitten en te zien hoe de ene vogel na de andere met een visje terugkwam. Juist daarom vond ik het zo verdrietig om te zien hoe hard de vogelgriep deze soort trof. Gelukkig waren er dit voorjaar weer grote sterns te zien. Ik hoop dat de kolonies zich de komende jaren verder kunnen herstellen.

Grote stern (Thalasseus sandvicensis) - Grote stern met vis
Grote stern (Thalasseus sandvicensis) - Grote stern
Grote stern (Thalasseus sandvicensis) - Groep grote sterns bij broedkolonie