Grote bonte specht (Dendrocopos major)
Uiterlijk
De grote bonte specht is een stevige zwart-witte specht met opvallende witte schoudervlekken en rood onder de staart. Het mannetje heeft ook een rode vlek achter op de kop; bij het vrouwtje ontbreekt die. Jonge vogels hebben juist een rode kruin. Met zijn sterke snavel en stijve staartveren kan hij uitstekend tegen boomstammen klimmen en hakken.
Voorkomen en verspreiding
In Nederland is de grote bonte specht onze algemeenste specht. Je vindt hem in bossen, parken en oudere tuinen met voldoende bomen. Ook in grote delen van Europa en Azië komt hij voor.
Leefgebied en gedrag
Met zijn snavel zoekt hij insecten en larven onder de schors, maar hij eet ook zaden en noten. In het voorjaar roffelt hij op een goed klinkende stam om zijn territorium kenbaar te maken. Hij hakt zelf een nestholte uit, die later ook door andere dieren gebruikt kan worden.
Persoonlijk
Van de spechten heb ik de grote bonte verreweg het vaakst mooi kunnen fotograferen, vooral vanuit boshutten waar voer wordt aangeboden. Het leukste zijn soms de interacties met andere bezoekers, zoals een merel die het ineens met een specht aan de stok krijgt. De uitdaging is voor mij om zo’n foto niet te veel op een standaard hutplaatje te laten lijken. Een zelfgekozen stammetje meenemen en zorgvuldig nadenken over de opstelling helpt om er iets eigens van te maken. En als er dan ook nog wat actie ontstaat, is dat helemaal mooi.




