Geelgors (Emberiza citrinella)
Uiterlijk
Het mannetje geelgors is met zijn gele kop en borst een opvallende verschijning. Op de rug en flanken zitten bruine strepen en de stuit is warm roestbruin. Vrouwtjes en jonge vogels zijn minder felgekleurd, maar houden dezelfde fijne tekening en stevige, kegelvormige snavel. Vooral wanneer een mannetje in de zon zit, doet hij zijn naam alle eer aan.
Voorkomen en verspreiding
In Nederland is de geelgors vooral een vogel van het oosten en zuiden, waar nog geschikte heidegebieden, bosranden en kleinschalige landbouwlandschappen te vinden zijn. In grote delen van West- en Midden-Europa komt hij eveneens voor. Zelf ken ik hem vooral uit de Eifel; in Nederland kom ik hem maar weinig tegen.
Leefgebied en gedrag
Geelgorzen zoeken hun voedsel vaak op de grond. Ze eten zaden en in het broedseizoen ook insecten, vooral voor hun jongen. Voor hun zang kiezen mannetjes graag een opvallende plek. Op de kalkgraslanden van de Eifel zag ik ze regelmatig prachtig zitten zingen, hoog in een jeneverbes of boven in een boom. Hun karakteristieke liedje draagt ver over het open landschap. Dat is meteen een mooie fotografische kans: de vogel laat zich zien én je kunt iets van het landschap waarin hij leeft meenemen in de foto. Zulke kruidenrijke, afwisselende gebieden zijn niet alleen mooi om doorheen te lopen, maar ook belangrijk voor de soort.
Man

