Dwerggans (Anser erythropus)
Uiterlijk
De dwerggans lijkt sterk op de kolgans, maar is kleiner en heeft een kortere snavel. De gele ring rond het oog en de witte bles die vaak verder op het voorhoofd doorloopt zijn belangrijke aanwijzingen. Toch blijft het een soort waarbij je goed moet opletten.
Voorkomen en verspreiding
In Nederland is de dwerggans een zeldzame wintergast. De soort broedt in noordelijke delen van Scandinavië en Rusland en is sterk in aantal achteruitgegaan. Beschermings- en herintroductieprojecten hebben ervoor gezorgd dat sommige vogels op vaste plekken overwinteren, maar een ontmoeting blijft bijzonder.
Leefgebied en gedrag
Dwergganzen zoeken voedsel op graslanden en trekken geregeld op met andere ganzen. Juist doordat ze tussen grotere groepen kunnen zitten, vraagt het vinden en herkennen wat geduld. Dat ik deze zeldzame gans ooit gewoon vlak bij huis in Zwolle kon fotograferen, vond ik wel heel bijzonder. Geen verre reis of ingewikkelde expeditie: ik kon er gewoon op het fietsje naartoe. Zulke ontmoetingen maken vogelfotografie extra leuk.


