Torenvalk (Falco tinnunculus)

Uiterlijk

Een kleine valk met spitse vleugels en een lange staart. Mannetjes hebben een grijze kop en roodbruine rug; vrouwtjes zijn overwegend bruin gestreept.

Voorkomen en verspreiding

De torenvalk komt in heel Nederland voor, vooral in open landschap. Ook elders in Europa is hij wijdverspreid.

Leefgebied en gedrag

Zijn bekendste jachttechniek is bidden: vrijwel stil in de lucht hangen terwijl hij de grond afspeurt naar muizen. Hij nestelt onder meer in nestkasten en oude nesten.

Man

Torenvalk (Falco tinnunculus) - Biddend mannetje torenvalk

Vrouw

Torenvalk (Falco tinnunculus) - Torenvalkje in tegenlicht