Raaf (Corvus corax)

Uiterlijk

De raaf is een indrukwekkende verschijning: fors, helemaal zwart, met een zware snavel en een krachtige vlucht. Zijn wigvormige staart helpt hem in de lucht te onderscheiden van een kraai.

Voorkomen en verspreiding

Ook in Nederland komen raven voor, vooral in bosrijke gebieden. Na hun verdwijning als broedvogel hebben ze zich hier opnieuw gevestigd. Verder in Europa, waaronder Scandinavië, zijn ze op veel plaatsen te vinden.

Leefgebied en gedrag

Raven zijn slimme opportunisten. Ze eten onder meer aas, insecten en kleine dieren en weten voedselbronnen snel te ontdekken. Hun diepe, rollende roep vind ik heerlijk; alleen dat geluid kan een wandeling al bijzonder maken.

Mijn foto's van raven zijn eigenlijk twee keer bijvangst uit Scandinavië. In Zweden kwamen ze in beeld tijdens het fotograferen van de steenarend, en in Finland zag ik ze bij de beren. In Nederland kan ik ze ook tegenkomen, maar mijn mooiste kansen kwamen tot nu toe dus tijdens heel andere fotografische plannen.

Raaf (Corvus corax) - Kopportret van een raaf
Raaf (Corvus corax) - Raaf en bonte kraaien in het Zweedse landschap