> > > Donkere waterjuffer

Donkere waterjuffer (Coenagrion armatum)

Uiterlijk: De donkere waterjuffer is een van Nederlands mooiste waterjuffer soorten. De soort is erg donker door de hoeveelheid zwarte tekening op de schouders en de bovenkant van het achterlijf. De mannetjes zijn prachtig mintgroen-blauw van kleur, wat een ontzettend mooi contrast geeft met het zwart. De soort is ook nog eens vrij klein wat het een feest maakt ze te zien vliegen. Vanwege de lichte segmenten aan het einde van het achterlijf zijn ze nog het gemakkelijkst te verwarren met het lantaarntje. De donkere waterjuffer mannetjes zijn ook nog te herkennen aan de bijzonder grote achterlijfsaanhangselen.

Voorkomen: Dit juffertje is een van Nederlands meest zeldzame libellen. Op dit moment is er alleen een populatie in de Weerribben. Ook op Europees niveau is het een zeldzaamheid die erg kritisch is op zijn voortplantingshabitat.

Vliegtijd: Half april tot half juni.

Man

Donkere waterjuffer (Coenagrion armatum) Donkere waterjuffer (Coenagrion armatum) Donkere waterjuffer (Coenagrion armatum) man Donkere waterjuffer (Coenagrion armatum)