> > Een goede voorbereiding is het halve werk

Een goede voorbereiding is het halve werk

Volgens mij is een van de belangrijkste aspecten van een goede foto de voorbereiding. Dit is voor mij dus tip nummer een: goede voorbereiding. Je zou het zo kunnen samenvatten: 'bedenk goed wat je wilt en wanneer je waar wilt zijn'.

Deze tip is op alle aspecten van fotografie van toepassing, maar nog het meeste toepasbaar bij landschapsfotografie, omdat juist daar de weersomstandigheden een ontzettend essentieel onderdeel van het resultaat zijn. Je moet dus weten welk plekje je wilt fotograferen, wanneer de zon daar in de goede hoek staat, wat voor omstandigheden je wilt. Zo had ik al een poos een beeld in mijn hoofd van het Kootwijkerveen. Dit prachtige ven dat bij natuurfotografen vaak wel bekend is vanwege de mooie vliegden die daar staat is een prachtige locatie om een landschapje te fotograferen. Ik had nagedacht dat ik een windstille ochtend wilde vanwege de reflectie. Ik wilde het liefst wat mist (ik ben een sfeermens), en om het plaatje interessant te maken was ook een mooie wolkenlucht vereist. Voor subtiele kleuren zou ik de beste kans maken rond of voor zonsopkomst. Wanneer je zo duidelijk hebt wat je wilt, en je hebt een bepaald beeld in je hoofd, dan is het een kwestie van met dat beeld in je hoofd de omstandigheden in de gaten houden.

In de herfst heb je het meeste kans op wisselvallige weer, met af en toe zon, af en toe regen in combinatie met ochtendmist. Een interessante en mooie tijd voor landschapsfotografie dus. In die periode is het een kwestie van de weersvoorspellingen goed bijhouden en je kansen uit meten. Op den duur lijkt dan alles redelijk gunstig te zijn. Vervolgens kun je de wekker op tijd zetten (in mijn geval was het een uur of 2 voor zonsopkomst). Aangezien de voorspellingen nooit helemaal accuraat kunnen zijn kijk ik 's ochtends altijd even uit het raam hoe het eruit ziet. Lijkt het tegen te vallen kruip ik terug in bed. Lijkt het goed dan duik ik even snel achter de laptop om de laatste weersvoorspellingen en de satellietbeelden te bekijken. Zien de satellietbeelden er goed uit, dan stap ik in de auto.

De bovenstaande voorbereiding leverde deze foto op, genomen ongeveer 20 minuten voor zonsopkomst:

Kootwijkerveen in ochtendmist gehuld
Kootwijkerveen met mist en zachte pasteltinten