Duinpieper
Uiterlijk
De duinpieper is een slanke, zandkleurige pieper met een vrij rustige tekening. Hij oogt lichter en minder zwaar gestreept dan veel andere piepers, maar ook bij deze soort vraagt herkennen om aandacht.
Voorkomen en verspreiding
In Nederland is de duinpieper als broedvogel verdwenen; tegenwoordig is hij hier een zeldzame doortrekker. Elders in Europa broedt hij nog in droge, open gebieden en hij overwintert voornamelijk in Afrika.
Leefgebied en gedrag
Duinpiepers houden van open, warme landschappen met weinig begroeiing, zoals zandige vlakten en schrale terreinen. Daar zoeken ze op de grond naar insecten. De achteruitgang in Nederland laat zien hoe kwetsbaar soorten zijn die afhankelijk zijn van een heel specifiek leefgebied. Ook fotografisch is dit geen vogel die zich gemakkelijk laat vinden: eerst moet je hem tussen al dat zand en die lage vegetatie maar eens ontdekken.
