> > > Zilveren maan

Zilveren maan (Boloria selene)

Uiterlijk: Deze mooie parelmoervlinder heeft een helderoranje bovenkant met zwart lijnenpatroon. Van boven is de soort niet te onderscheiden van een naaste (veel zeldzamere) verwant, de Zilvervlek. Aan de onderzijde van de vleugel heeft de zilveren maan een erg mooi mozaïekpatroon van oranje, witte en crème vlekken. Het meest onderscheidende kenmerk ten opzichte van andere parelmoervlinders is de vijfhoekige oranje cel met een zwarte stip er in, vlak bij de vleugelbasis. Geen enkele andere soort heeft dit.

Voorkomen: De soort is in Nederland vrij zeldzaam en vliegt in vochtige gebieden. De kern van de Nederlandse populatie bevind zich in de Weeribben en de Wieden. Ook komt de soort nog voor in enkele blauwgraslanden die goed beheerd worden. Op de plekken waar ze voorkomen kunnen ze soms in grote aantallen op een klein oppervlak vliegen. Op Europese basis is de soort algemeen, je komt ze vooral veel tegen in de vochtige hooilanden van de Eifel en de Ardennen, en ook in de Alpen is het een van de meest voorkomende parelmoervlinders. In de warme, droge delen van Europa is de soort zeldzaam.

Waardplant: Het moerasviooltje is doorgaans de waardplant van deze soort, waardoor hij voornamelijk aan vochtige gebieden is gebonden. In droge habitats worden ook andere vioolsoorten gebruikt, zoals het duinviooltje.

Vliegtijd: In twee generaties. Mei tot half juni en juli-augustus.

Zilveren maan (Boloria selene) spreid zijn vleugels op kattenstaart Zilveren maan (Boloria selene) op kattenstaart Zilveren maan (Boloria selene) op grote pimpernel Zilveren maan (Boloria selene) in tegenlicht Zilveren maan (Boloria selene) silhouette bij zonsopkomst Close-up van de vleugel van een Zilveren maan (Boloria selene) Zilveren maan (Boloria selene) op echte koekoeksbloem