> > > Sneeuwuil

Sneeuwuil (Bubo scandiacus)

De prachtige sneeuwuil is een noordelijke soort die leeft op de toendra. Ze broeden in Europa in noord Scandinavië, maar ze komen langs de hele poolcirkel gevonden. Ze broeden dus ook in noord Rusland, Canada en Alaska. In Nederland is de soort ontzettend zeldzaam, maar zo om de paar jaar wordt er een gespot in de winter. Begin 2014 was het wel echt feest, meerdere dieren werden op verschillende plekken in Nederland gespot.

Zijn prachtige witte verenkleed is dan ook een logische kleur aangezien de soort veel in een witte, besneeuwde wereld voorkomt. De veren bedekken ook de snavel en de poten, waarmee de vogel ontzettend goed geïsoleerd is en aangepast aan het gure klimaat. De helder gele ogen en zijn grote formaat (bijna even groot als de Oehoe!) maken de uil een feest om te zien.

De sneeuwuil leeft in zijn typische habitat vooral van lemmingen, maar de zeldzame keren dat ze in de winter tot in Nederland afzakken eten ze ook muizen, konijnen en zelfs hazen.

Sneeuwuil (Bubo scandiacus) in het duinlandschap van vlieland Sneeuwuil (Bubo scandiacus) in het duinlandschap van vlieland Portret van een Sneeuwuil (Bubo scandiacus) Portret van een Sneeuwuil (Bubo scandiacus) Sneeuwuil (Bubo scandiacus) in het duinlandschap van vlieland