> > > Ransuil

Ransuil (Asio otus)

De ransuil is een vaak opvallend slanke uil met (wanneer ze omhoog staan) grappige oorpluimen. De pluimpjes zijn geen extra oren, die zitten verstopt onder de veren, maar geven de vogel wel een koddig uiterlijk. Naast de pluimpjes is het opvallen hoe ontzettend goed een ransuil gecamoufleerd is: het verenkleed heeft het patroon van boomschors en tussen de takken valt de soort dan ook bijna helemaal weg. Harde cijfers over de ransuil zijn er niet omdat ze vaak zo lastig te vinden zijn, maar het lijkt er wel op dat de soort afneemt in aantal.

Ransuilen kunnen in de winter soms gezamenlijke, vaste slaapplaatsen gebruiken dus is het najaar en de winter de uitgelezen tijd om deze vogels te bewonderen. De groepen op de gezamenlijke slaapplaats (roestplaats) kunnen groot worden, soms tot enkele tientallen exemplaren. Soms bevinden deze roestplaatsen zich midden in de bebouwde kom.

De ransuil leeft voornamelijk van muizen, maar ook kleine zangvogels staan op het menu. Hij zoekt deze prooi voornamelijk in een afwisselen gebied van bosschages en open terrein.

Ransuil (Asio otus) in herfstkleuren Kopportret van een Ransuil (Asio otus)

Camouflage

De perfecte camouflage van een Ransuil (Asio otus)