> > > Kraanvogel

Kraanvogel (Grus grus)

Kraanvogels zijn indrukwekkend grote vogels die vooral door hun formaat en geluid opvallen. Het grijze verenkleed is misschien niet spectaculair, wel spectaculair is het gedrag: vooral tijdens de trek kunnen kraanvogels zich verzamelen in grote groepen en in enorme aantallen al roepend overtrekken. Een geweldige ervaring!

De kraanvogels leven zomers vooral in Scandinavië, in het najaar trekken ze in etappes naar het zuiden, voornamelijk richting de Extremadura in Spanje. Tijdens de trek worden tussenstops gemaakt in bijvoorbeeld de Champagne regio in noordoost Frankrijk, bij de Oostzee in noordoost Duitsland en in de omgeving van Diepholz.

In Nederland is de kraanvogel voornamelijk een doortrekker in maart en oktober/november. De trots van het Fochtelooerveen is het enige broedpaar dat Nederland rijk is.

Mijn eerste foto is genomen op 6 maart 2005, een bijzonder mooi moment om totaal onverwachts tijdens erg vroege kraanvogeltrek deze groep kraanvogels in de Engbertsdijksvenen tegen te komen.

Maart - Engbertdijksvenen

Kraanvogels op het ijs in de vroege ochtend

Diepholzer Moorniederung

Kraanvogels in de mist Kraanvogel (Grus grus) in vlucht Grote groep kraanvogels in het Diepholzer Moorniederung Kraanvogels in vlucht met zonsopkomst