> > Zwarte vlindergies kiek’n

Zwarte vlindergies kiek’n

Soms heb je van die opmerkingen die blijven hangen. Stel, je staat met een lekker zonnetje bij 20 graden in je zwembroek in een mooie beek tussen de plompebladeren. Camera op statief voor je neus met weidebeekjes die in tientallen om je heen dwarrelen. Er is maar 1 nadeel aan dit mooie plekje: er zijn meer mensen die hier recreëren, er loopt een fietspad langs de beek.

En dat levert nog wel eens vreemde blikken op, maar tegelijk ook wel weer komische momenten. En niet te vergeten een leuke titel voor een blogje. Na een aantal vreemde blikken bleef vooral deze korte dialoog tussen een voorbij fietsend stel hangen.

"Heuh, wa's die noe weer an 't doen dan?"

"Ik sol t nie weet'n, denk dat ie die zwarte vlindergies an 't kiek'n is"

Een weidebeekjuffer... zwart? Tja, over kleur valt niet te twisten :) En dat ze voor vlinders worden aangezien? Dat is toch echt hun eigen schuld, moet je maar niet van die prachtige brede, donkere vleugels hebben en zo sierlijk rond fladderen!

En ik kan mijn weidebeekjes altijd zwart maken toch? Een omzetting naar zwart-wit is zo gepiept en laat ik nou toevallig net een paar contrastrijke shots hebben geschoten die ik tijdens het fotograferen al als zwart-wit in mijn hoofd had. Dus bij deze presenteer ik met trots: kiekjes van zwarte vlindergies!

Weidebeekjuffer (Caloptery splendens) met schitteringen
Weidebeekjuffer in zwart-wit

Dit soort foto's kun je nemen door stromend en bubbelend water te fotograferen met keihard tegenlicht. Lekker dwars door de vegetatie heen schieten voor interessante structuren. Het leuke van weidebeekjes is dat ze nogal territoriaal zijn, dus dat de mannetjes nog al eens elkaar in de haren zitten om het beste stukje oever. Met veel geluk kun je daardoor meerdere beekjuffers in 1 beeld vangen. Voor degene die het onderstaande beeld goed bekijkt zijn er 3 stuks te vinden!

Territoriale mannetjes weidebeekjuffer (Caloptery splendens)
Territoriale mannetjes weidebeekjuffer

Je moet er een paar uur je ogen en hersenen voor pijnigen (continu geschitter op het water word eigenlijk best heel vervelend na een poosje), maar ik ben toch wel weer heel tevreden met deze beelden.