> > Eerste workshop een groot succes!

Eerste workshop een groot succes!

Afgelopen zaterdag heb ik voor het eerst een workshop verzorgd in macrofotografie. Het was een erg gezellige en leuke dag waarbij zowel ik als de deelnemers het prima naar onze zin hebben gehad. Dankzij het koude, bewolkte weer konden de deelnemers goed de tijd nemen om libellen te fotograferen.

De dag begon om half tien op dezelfde plek waar we ook gingen oefenen. We starten met een kort introductierondje om elkaar een beetje te leren kennen. Daarna heb ik mijn best gedaan om in een korte inleiding het nodige te vertellen over de uitdagingen in macro fotografie en dan ook toegespitst op het fotograferen van libellen.

Rond een uur of tien zijn we van start gegaan met het fotograferen van libellen. Ondanks het koude, regenachtige weer waren er die nacht een aantal libellen larven uitgeslopen en waren bezig zich uit hun oude huid te wurmen en zich te transformeren van een onderwater levende larve naar volwassen libel. Een langzaam proces waardoor je prachtig de kans krijgt de dieren te fotograferen. In het begin heb ik vooral ook laten zien hoe een statief in zo'n situatie van onschatbare waarde kan zijn.

Het gebruik van statief tijdens de workshop

Statief gebruik tijdens mijn workshop macro fotografie

Nadat ik zelf een aantal libellen had aangewezen begonnen ook de deelnemers in te zien hoe je het riet en de planten af kan speuren op zoek naar slapende of uitsluipende libellen en kwam iedereen goed aan fotograferen toe. Uiteraard heb ik ook geprobeerd om tijdens het fotograferen mee te kijken met de deelnemers en tips gegeven over de keuze van diafragma, de invalshoek en het kijken naar de omgeving. Voor mijzelf was het ook erg leuk om te zien hoe de deelnemers zelf toch ook weer hun eigen inbreng en kijk op fotografie meenemen, voor mijzelf ook zeker weer verfrissend.

De deelnemers in actie

De deelnemers in actie

Om twaalf uur was het praktijk gedeelte afgelopen en zijn we naar een restaurantje in de buurt gereden om daar de foto's te bekijken en bespreken. Dat dit een essentieel onderdeel was van de workshop bleek ook uit de feedback van een van de deelnemers:

"De bespreking was erg leerzaam en het is altijd erg fijn om meteen het resultaat te zien van iedereen. Deze stap is onmisbaar als je wilt leren."

Ook deelnemer Eljah Trum, oprichter van photofacts laat zich positief uit over de bespreking in een verslag van hem op photofacts.

Nabespreking van de foto's

Nabespreking van de fotoƎs

Ook Peter van Veen (medeblogger op photofacts) nam deel aan de workshop. Op zijn eigen blog moorfotografie heeft hij ook een verslag van de dag geschreven en in zijn artikel is er ook een korte video impressie te zien.

Al met al mag ik denk ik spreken van een geslaagde dag: ik heb het naar mijn zin gehad en ook de deelnemers vonden het een leerzame en gezellige ervaring. Reden genoeg dus om hier mee verder te gaan! Mocht u na het lezen van dit verslagje ook wel zin krijgen in een workshop macrofotografie, meld u dan aan als geïnteresseerde onderaan mijn workshop pagina, dan houd ik u op de hoogte over de komende workshops.