> > Twee zuidelijke waterjuffer soorten

Twee zuidelijke waterjuffer soorten

Naast libellen komen er natuurlijk ook waterjuffers voor op Sardinië. Lastiger om daar een bijzondere foto van te maken, maar toch wel leuk om ze te fotograferen vanwege het feit dat ze in Nederland niet voorkomen of zeldzaam zijn. Deze gaffelwaterjuffer is toch wel sfeervol geworden.

De gaffelwaterjuffer is een zuidelijke soort die toevallig in Zeeland nog net in Nederland voorkomt. In Zuid Europa is hij algemeen en dus vrij gemakkelijk te fotograferen. De soort vloog in de tuin van ons vakantiehuisje, dus kon ik gemakkelijk met zonsondergang een sfeeropname maken tussen het gras.

Gaffelwaterjuffer (Coenagrion scitulum)

Naast de in het zuiden algemene waterjuffer komt er een echte zeldzaamheid voor op Sardinië:het tyrrheens lantaarntje. Deze soort komt slechts op een paar plekken ter wereld voor en vervangt het 'gewone'lantaarntje op die plek. De verschillen zijn minimaal, maar de mannetjes zijn in ieder geval altijd lichtgroen op het borststuk en hebben een lichtblauw lantaarntje. Op de onderstaande foto heeft het juffertje een cicade als prooi.

Tyrrheens lantaarntje (Ischnura genei)