> > De omstandigheden zijn cruciaal

De omstandigheden zijn cruciaal

Misschien dat dit wel een beetje te veel een open deur is, maar ik weid er toch een tip aan omdat het een van de meest essentiële onderdelen van een foto is: de omstandigheden. Uiteindelijk maakt niet alleen je onderwerp, maar ook de omstandigheden de foto. Hierbij denk ik vooral aan weersomstandigheden: mist, wolken, een mooie zonsopkomst. Of juist regen en storm.

Eigenlijk zitten er twee aspecten in deze tip: kies bewust je weersomstandigheden. Maar tegelijk, wees daarin ook creatief: kijk verder dan naar alleen het eerste en het laatste licht.

Opnieuw zou ik hier gewoon wat voorbeeldjes noemen: wil je herfst kleuren fotograferen? Bezoek eens een bos terwijl het mistig is waardoor de kleuren prachtig uit kunnen komen. Wil je mooie kleuren in de lucht? Wacht eens tot de zon net onder de horizon is verdwenen bij een zonsondergang en het laatste licht de wolken van onderen beschijnt. Kijk uit naar de eerste heldere vriesnachten in het najaar waarin er vaak prachtige lagen grondmist ontstaan.

Maar probeer ook eens verder te denken: probeer eens 's nachts een foto van een ruige wolkenlucht te maken terwijl de maan half door de wolken schijnt, ga eens op zoek naar paddenstoelen terwijl het plenst van de regen. De omstandigheden kunnen vooral bij creatieve keuzen een doorslaand succes zijn.

Uiteindelijk zeggen beelden meer dan duizend woorden. Hieronder dus een paar voorbeeldjes ter illustratie.

Knobbelzwaan in perfecte verstilling
Knobbelzwaan in verstilde, mistige setting
Stralen in de mist in het bos.
Mist, zonlicht en bos kan prachtig combineren
Een winters landschap met sneeuw en een opkomende zon.
Sneeuw, opkomende zon en een heldere lucht
Eekhoorn met vallende sneeuw.
Eekhoorn in vallende sneeuw