> > Geluk dwing je af

Geluk dwing je af

In mijn vorige fototip over voorbereiding kreeg ik de vraag hoe je nu zo precies kan weten wanneer de weersomstandigheden goed uitvallen. Het eerlijke antwoord daarop is natuurlijk: dat weet je nooit zeker tot je daadwerkelijk ter plekke bent. Onderweg naar het Kootwijkerveen kwam ik door dichte mist heen, had ik een stuk totaal heldere lucht en een gedeelte bijna alleen maar wolken. Dat het ter plekke dus goed uitviel zou je ook geluk kunnen noemen. Deze tweede tip is dan ook een logisch vervolg op mijn tip over voorbereiding. Hoe goed je voorbereiding ook is, uiteindelijk moet je nog steeds het geluk afdwingen.

Ik denk dat in de jaren dat ik gefotografeerd heb de onderstaande foto hiervan het beste resultaat is: Dit is foto van een groep kraanvogels op het ijs, genomen in de Engbertsdijksvenen. Deze vogels zijn in Nederland flink zeldzaam en zulke grote groepen zijn helemaal een uitzondering. De combinatie met ijs is in Nederland met onze zachte winters nog weer meer bijzonder en dat je ze dan ook nog met het mooie eerste ochtendlicht kunt fotograferen betekend een kans van eens in je leven. Ik heb in mijn leven denk ik wel honderd bezoekjes gebracht aan het Engbertsdijksveen gebied, maar deze ochtend zal ik niet snel vergeten.

Kraanvogels op het ijs in de Engbertsdijksvenen
Een groep kraanvogels op het ijs in de Engbertsdijksvenen

Nou is het bovenstaande voorbeeld natuurlijk wel heel bijzonder, maar het is wel een sterk voorbeeld voor dat je uiteindelijk ook geluk moet hebben en afdwingen. Kort gezegd: hoe meer je buiten loopt, hoe vaker je op stap gaat, hoe vaker je 'gelukjes' tegenkomt. Ik ben soms tien of twintig keer op een plek op zoek geweest naar libellen terwijl je dan een keer een hele bijzondere soort tegen het lijf loopt. En soms ga je op zoek naar een leuke soort en de vierde keer lukt het om een vlinder prachtig op een mooie bloem vast te leggen, terwijl ze de andere keren veel te snel opvlogen, alleen hoog in de bomen rondvlogen of uberhaubt niet te zien waren.

Dit zijn zo maar wat voorbeeldjes die allemaal laten zien dat je zo vaak mogelijk op stap moet om geluk af te dwingen en betere foto's te krijgen, die net dat beetje extra hebben.