> > Een dagje Oostvaardersplassen

Een dagje Oostvaardersplassen

In het kader van een 1-op-1 workshop vogelfotografie ben ik samen met een deelnemer afgelopen zaterdag een dag wezen fotograferen in de Oostvaardersplassen. Een top gebied met veel vogels, goede kijkhutten en vele mogelijkheden. Om achteraf ook te kunnen laten zien wat voor foto's ik zelf maak onder gegeven omstandigheden en om te laten zien hoe ik mijn foto's dan nabewerk heb ik zelf ook een set foto's gemaakt.

Dat het voorjaar een prachtige tijd is voor vogelfotografie werd wel bewezen door de vele mogelijkheden: blauwe reigers die in een groep nestelen, grauwe ganzen met jonge pullen en overal grote aantallen zangvogels in het riet. Alle foto's in dit artikel zijn genomen met mijn Canon 5D mark II, de Canon 500mm f/4 en meestal ook de 1.4 converter.

De blauwe reiger kolonie ligt zeker zo'n 70 meter van de vogelkijkhut af, maar dat dwingt je vervolgens om hier creatief mee om te gaan. Het feit dat het er zo veel zijn en dat er volop aan en afgevlogen word geeft mogelijkheden tot een overzichts- en actieplaatje. Vogelfotografie hoeft absoluut niet altijd beeldvullende foto's op te leveren.

Blauwe regier kolonie

Helaas was het licht niet heel spannend die dag, maar soms kwam de zon half door de wolken gefilterd en leverde perfecte omstandigheden op om de grote licht/donker contrasten in deze slobeend goed vast te leggen. Het gladde water werkte erg mooi mee.

Slobeend man

Om het gladde water volledig uit te buiten heb ik mijn converter er tussen uit gehaald en een kuifeend die wat verder weg recht op ons af kwam zwemmen gefotografeerd. Persoonlijk houd ik erg van dit soort verstilling in foto's.

Mannetje kuifeend in spiegelglad water

Uiteraard hebben we ook de tijd besteed om de schattige pluizenbollen van de grauwe gans te fotograferen. Hierbij was de tip een laag standpunt in te nemen voor mooie onscherpte in voor en achtergrond. Oftewel, plat op de buik, en voor net iets extra hoogte de lens op de fototas.

Grauwe ganzenpaar met pullen

Binnenkort zal ik 1-op-1 workshops officieel op mijn website aan gaan bieden, maar als je interesse hebt om een dag samen op stap te gaan kun je dat nu al laten weten. Afhankelijk van de duur kost een 1-op-1 workshop ongeveer 175 euro.